Zanimljivosti
212

Tarik Jašarević završio fascinantni 3D origami avion

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije skoro pet mjeseci rada, Tarik Jašarević, učenik Hemijske škole u Tuzli, završio je model aviona u 3D origami tehnici.

Petnaestogodišnji srednjoškolac iz Puračića ranije se široj javnosti predstavio raznim modelima, a bez sumnje model 3D avion je do sada najznačajnije njegovo djelo.

"Imao sam problema sa nabavkom crnog papira. Kada sam to riješio, avion sam vrlo brzo završio. Avion ima sjedišta, propelere, kontrolnu tablu... Bolje rečeno sve“, kaže Tarik Jašarević.

Njegova radna soba je ispunjena papirima koji će mu u budućnosti koristiti za izradu novih modela u 3D origami tehnici.

"Planiram uraditi model životinje u prirodnoj veličini. Još uvijek 'vagam' hoće li to biti pas, mačka ili neka treća životinja, ali će imati svoje prirodne boje i veličinu“, govori on.

Savijati papir počeo je još kao osnovac, a onda se odlučio da upiše smjer grafičkog tehničara – web dizajnera. Origami, kako kaže, sve manje doživljava kao hobi, a sve više kao posao kojim se zajedno sa grafičkim i web dizajnom namjerava baviti u budućnosti.

"Želim nakon srednje škole svoje usavršavanje nastaviti van granica BiH. Nadam se da ću to ostvariti i da ću biti prepoznatljiv u poslu kojeg volim“.

Kaže kako nije ni slutio da će preko noći postati poznat širom regije. Poslije prvih objavljenih modela oformio je i Facebook grupu koja će uskoro imati oko 2.500 članova. Također, potakao je i niz drugih mladića i djevojaka da se počnu baviti origami tehnikama.

"Održao sam nekoliko radionica u Tuzli i Lukavcu, ali i Švedskoj gdje sam bio sudionik razmjene učenika. Papira ima svuda okolo, baca se, a ljudi nisu ni svjesni da mogu se odlično zabaviti, ali napraviti i trajnije uspomene“, kaže on.

Origami tehnika, japanska umjetnost savijanja papira, poznata je od 17. vijeka, a nakon što je Tarik Jašarević svojim fantastičnim kreacijama skrenuo pažnju na sebe, u Bosni i Hercegovini se origamijem počelo baviti gotovo stotinjak ljudi.

"Origami umjetnost je jednostavna, savijate papir, uklapate i formirate modele. Ipak, ako hoćete ozbiljnije da se bavite time onda morate izdvojiti znatno više vremena, imati strpljenja i ideja. Ipak, najveća je sreća kada sve bude gotovo i kada uživate u onom što su vaše ruke napravile“, rekao je Jašarević.

Papir za svoje modele nabavlja preko e-Baya, a koristi papir za printanje zbog sjaja.

Poslije fascinantnog 3D aviona, Tarik Jašarević već planira realizaciju planiranih ideja o kojim će nas, kako je obećao, vrlo brzo upoznati.