Kraj višednevne agonije
53

Jamala i njena djeca utočište pronašli u Istanbulu nakon potresnog bijega iz Ukrajine

N. C.
Jamala (Screenshot: Twitter)
Jamala (Screenshot: Twitter)
Ukrajinska pjevačica Jamala, nakon potresnog bijega iz Ukrajine, utočište sa svojom djecom pronašla je u Istanbulu.
Jamala je Ukrajinu predstavljala na Eurosongu 2016. godine, a svojom pjesmom ispričala je emotivnu historiju svoje porodice i užase prisilne deportacije krimskih Tatara od strane Staljina. Nažalost, sada je doživjela sličnu sudbinu u svojoj zemlji koju su napale ruske trupe. "Rusija napada moju zemlju. Mirne ljude u ukrajinskim gradovima. Za mene je ovo glupost. Potrebna nam je podrška cijelog svijeta. Ovaj rat mora odmah da se završi", poručila je.

Tokom vikenda Jamala je podijelila niz emotivnih postova na Instagramu koji pokazuju kako ona i njeno dvoje djece prelaze granicu s Rumunijom bez njenog muža — koji je ostao da pomogne u odbrani zemlje.

[TWITTER]1498338079605723141[/TWITTER]

Po dolasku u Istanbul, ukrajinska pjevačica javila se u TV emisiju te govorila o napuštanju svoje zemlje.

"Ove noći sam stigla u Istanbul kod sestre. Odlučila sam da napustim Kijev, 24. februara uvečer kada su se u blizini moje kuće začule eksplozije. Odlučili smo da sa djecom odem u zapadnu Ukrajinu — u Ternopil, a možda i u Lavov. Tamo smo proveli noć u jednom selu s nekim ljudima. Razmišljali smo o tome da ostanemo tamo i da čekamo neko vrijeme da vidimo hoće li se situacija razjasniti", kazala je.

Međutim, nakon što je zarobljen aerodrom u blizini Kijeva, odlučila je napustiti zemlju, a utočište je našla u Istanbulu.

"Nemam povjerenja. Čak i 2016. godine kada sam išao na Eurosong sa svojom pjesmom "1944", bilo je drugačije. U cijeloj Rusiji vodila se velika informativna kampanja protiv moje porodice. Sada se ne osjećam sigurno", dodala je.