"Diskreditovala vojsku"
28

Rusija raspisala potjernicu za ukrajinskom pobjednicom Eurosonga

L. S.
Foto: Ilustracije
Foto: Ilustracije
Susana Jamaladinova, Ukrajinka krimskih Tatara, poznata kao Jamala, sada je na ruskoj potjernici, javile su državne novinske agencije RIA i TASS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova optužuje 40-godišnju pobjednicu Eurovizije za diskreditaciju moskovske vojske, objavila je ruska novinska stranica Mediazona.

Na sajtu se navodi da je Moskva stavila Jamalu na potjernicu u oktobru, a u novembru je pjevačicu uhapsio ruski sud u odsustvu.

Naime, pobijedila je na Eurosongu 2016. godine s pjesmom "1944", koja govori o deportaciji i etničkom čišćenju oko 200.000 krimskih Tatara koje su izvele Sovjetske vlasti u maju 1944. godine.

Jamala je glasna kritičarka ruske okupacije - njenog rodnog poluostrva Krim, ali i invazije na Ukrajinu.

Tada su krimski Tatari deportovani sa poluostrva Krima kao rezultat državno organizovane i nasilne akcije, koju je naredio tadašnji sovjetski vođa Josif Staljin. Deportacija je počela 18. maja 1944. u svim naseljenim mestima Krima. Više od 230.000 ljudi je deportovano, uglavnom u Uzbekistan.

Podsjećamo, pripajanje Krima Rusiji izazvalo je talas međunarodnih osuda i sankcija Moskvi 2014. godine, a nekoliko evropskih zemalja i dalje to osuđuje.