Sedmica evropskog filma
0

Tri filmska projekta za jesen u Gračanici

FENA
Gračanica
Gračanica
Nakon realizacije deset Sedmica evropskog filma u svim krajevima BiH, Sarajevski otvoreni centar za jesen najavljuje saradnju s Bosanskim kulturnim centrom iz Gračanice, s kojim će realizirati tri velika filma projekta i time obogatiti kulturnu ponudu tog bh. grada.

Prvi projekt koji će publika u Gračanici imati priliku pogledati jeste Sedmica evropskog filma. Tom je filmskom programu Gračanica ujedno i posljednja ovogodišnja distanca, čime će taj filmski program za ovu godinu biti završen, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na programu će biti filmovi - "Sreća" (Češka 2005.), "Preodgajanje" (Italija 2006.), "Haritonov hor" (Grčka 2005.), "Leptirov jezik" (Španija 1999.) i "Film koji govori" (Portugal 2005.).

Drugi filmski projekt u Gračanici bit će Sedmica španskog filma, projekt španske ambasade, koji će biti realiziran u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, a u Gračanici će se prikazivati od 23. do 27. novembra.

Tim će projektom biti nastavljena višegodišnja promocija španske kinematografije u BiH i proširena na druge bh. gradove.

Ova retrospektiva predstavit će slijedeći program: - "Cvijeće s drugog svijeta" (1999.), "Metod" (2005.), "Havana blues" (2005.), "Zaveži me" (1990.) te Veče kratkog filma.

Decembarski program Bosanskog kulturnog centra u Gračanici obogatit će drugi projekt Sarajevskog otvorenog centra - Dani evropskog dokumentarnog filma.

Taj projekt, kojim se obilježava peta godišnjica proširenja Evropske unije na zemlje istočne i srednje Evrope, prestavit će četiri aktuelne i interesantne produkcije iz dokumentarnog filma - "Češki san" (2004.), "Lisabonci" (2004.), "Sredina" (2004.) te "Dar Fur - Rat za vodu" (2008.).

Ovaj program bit će prikazivan i u Goraždu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Trebinju i Bihaću.