Uz jake udare vjetra
141

Nevjerovatne temperature jutros izmjerene širom BiH, u 5 ujutru u Banjoj Luci bilo 26 stepeni, a u Sarajevu 22

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nevjerovatno visoke temperature za 21. oktobar izmjerene su jutros u 5 sati, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda prava tropska noć bila je u Banjoj Luci gdje je bilo čak 26 stepeni.

U Mostaru su bila 23 stepena, kao i Neumu, dok su u Sarajevu izmjerena 22 stepena.

Tuzla i Zenica su bile toplije i od Mostara s obzirom da je živa išla do 24 stepena. Najhladnije je jutros bilo na Bjelašnici 9 stepeni, ali je puhao vjetar brzine od čak 122 kilometra na sat.

U svim krajevima BiH puše jak južni i jugozapadni vjetar povremeno s olujnim udarima i zbog toga je na snazi narandžasti meteoalarm.

Danas će u BiH biti oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Glavnina padavina je na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Jače kiše još može biti u Krajini i centralnom dijelu Bosne. Umjereno i jako jugo, povremeno i sa olujnim udarima. U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

Slično vrijeme se nastavlja i narednih dana.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su češći na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalni pljuskovi su mogući u drugoj polovini dana. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U ponedjeljak više oblačnosti se očekuje dio prijepodneva. U drugoj polovini dana sunčanije uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti padavine očekuje se u noći na srijedu. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.