Let it roll festival
66

Stojeće ovacije za ekipu filma "Scream for me Sarajevo" u Ljubljani

Piše: E. Lj.
Foto: Domen Pal
Dokumentarni film bh. produkcijske kuće Prime Time "Scream for me Sarajevo" prikazan je u Kinodvoru u Ljubljani u sklopu Let it roll festivala muzičkog filma.

Emotivnu priču o koncertu koji je mnogima promijenio život i vratio izgubljenu nadu u opkoljeno Sarajevo slovenska publika je ispratila stojećim ovacijama.

"Program smo podijelili na tri dijela - Zid (u znak 30 godina od pada Berlinskog zida), Anatomija zabave i Boje muzike u sklopu kojih smo predstavila 11 najaktuelnijih filmova svjetske produkcije. Emotivni vrhunac festivala bila je rasprodata projekcija filma 'Scream for me Sarajevo' koji je prikazan pod otvorenim nebom na Kinodvoru. Zbog inten zivnih emocija koje ovaj film nosi, publika je zanijemila nakon projekcije", rekao je Terens Štader, inicijator festivala.

Dodao je kako je Let it roll festival muzičkog filma nastao kako bi na velikom platnu Kinodvora prikazali priče koje proučavaju fenomen muzike kroz razne kutove promatranja, inspirišu gledaoca i dobro zvuče.

"Scream for me Sarajevo" predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert Brucea Dickinsona, engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden u ratnom Sarajevu 1994. godine. U film su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana. Ideja o nastanku filma u kojem se pojavljuje Bruce Dickinson potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.