Film/TV
136

Srebrni Oscar za DiCapria: Fanovi donirali nakit kako bi napravili statuu Oscara za slavnog glumca

Klix.ba
Iako se već godinama nalazi na A listi holivudskih glumaca Leonardo DiCaprio još uvijek čeka na najveću nagradu u svijetu filma, Oscar. U iščekivanju 88. ceremonije dodjele Oscara, DiCapriovi fanovi iz Rusije donirali su nakit i za omiljenog glumca napravili srebrnu statuu Oscara.

Bez obzira što je nekoliko puta bio nominovan, i jedan od glavnih kandidata za Oscara, DiCaprio još nikada nije dobio tu prestižnu nagradu u kategoriji za najboljeg glumca. Zbog toga je i poznat u svijetu filma kao jedan od najvećih "gubitnika" kada je u pitanju dodjela Oscara.

Zato su DiCapriovi fanovi iz ruskog grada Yakutsk, sa istoka zemlje odlučili da ove godine ne rizikuju, te da u svakom slučaju svom omiljenom glumcu dodijele Oscara. Zbog toga su ruski fanovi pokrenuli inicijativu "Oscar za Lea".

Fanovi su donirali uglavnom srebrni nakit, a neki čak i zlatni, koji su potom istopili i napravili srebrnu statuu Oscara, koju namjeravaju pokloniti slavnom glumcu.

Tokom 18 dana, koliko je trajala akcija. u inicijativi je učestvovalo oko 144 osobe. Ukupno je donirano oko 1.389 grama srebra i četiri grama zlata.

U međuvremenu DiCaprio sa nestrpljenjem iščekuje svečanu dodjelu Oscara, gdje je nominovan za najboljeg glumca, za ulogu u filmu "Povratnik".

Ovogodišnja statua Oscara inspirisana je klasičnim dizajnom Oscara iz 1920. godine.