Veliki interes
11

Specijalna projekcija filma "Tusta" o frontmenu KUD Idijota napunila dvoranu Meeting Pointa

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U sarajevskom kinu Meeting Point upriličena je specijalna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma "Tusta" kojim hrvatski reditelj Andrej Korovljev donosi priču o Branku Črncu Tusti i njegovom kultnom bendu KUD Idijoti koji su devedesetih postali simbol otpora i slobode.

Emotivnu priču o Tusti, frontmenu pulske punk grupe Kud Idijoti, koji je bio glasnogovornik zdravog razuma i koji nikada nije odustao od svojih ideja i antifašističkih stavova publika je pozdravila višeminutnim aplauzom.


"Njihov je antifašizam i zalaganje za socijalnu pravdu iznad svega, nažalost, naišlo na neodobravanje devedesetih godina, kada u vihoru rata nikoga nisu zanimale njihove antiratne poruke o toleranciji. Zabranjivale su ih radiostanice, otkazivani su im koncerti, Tusti se čak i prijetilo bombom - ali KUD Idijoti ostat će zauvijek zabilježeni u historiji kao prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon rata, 2000. godine u Beogradu i Novom Sadu, na koncertima koji su bili potpuno rasprodani, a u publici je njihove pjesme oduševljeno pjevala publika od 7 do 77 godina. Jasno nam je zašto, kakvi su to bili ljudi i kakav je bio Tusta", rekao je Korovljev.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nakon projekcije u Meeting Pointu je upriličen inspirativan razgovor s rediteljem filma, a zatim je publika imala priliku u opuštenoj atmosferi uživati u muzici KUD Idijota.

Film "Tusta" ostaje na redovnom repertoaru kina Meeting Point 19., 20., 21., 23. i 30. oktobra. Projekcije počinju u 20 sati. Cijena ulaznice za projekcije na redovnom repertoaru je 5 KM, s popustom za studente i penzionere 4 KM. Više o repertoaru web stranici Meeting Pointa.