Režija Bojana Vuletića
3

Serija "Pad" takmiči se za Srce Sarajeva na SFF-u: Milan Marić i motivi iz života Žarka Lauševića

I. S.
Milan Marić u seriji "Pad"
Milan Marić u seriji "Pad"
Serija "Pad" srbijanskog reditelja Bojana Vuletića takmiči se za Srce Sarajeva na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala. Ova triler serija inspirisana je knjigom "Godina prođe, dan nikad" glumca Žarka Lauševića.

Najprije treba spomenuti da je "Pad" preuzeo samo osnovne motive iz spomenute knjige. Glavnu ulogu ima Milan Marić, koji glumi Ivana Maslaća. On te 1993. godine nakon uspješno odigrane predstave u Podgorici odlučuje s bratom Stojanom (Jovan Veljković) otići na piće.

Ispred lokala nailaze na grupu mladića i tu započinje rasprava nakon što je Ivan upitao kakva je to buka. Rasprava prerasta u tuču. Ivan zatim iz torbice vadi pištolj i počinje pucati. Ubija dva mladića, a trećeg ranjava. S obzirom na to da je velika glumačka zvijezda u Jugoslaviji, njegov odlazak u zatvor i suđenje privlače veliku pažnju javnosti.

(Spoiler alert) Gledaoci serije upoznaju Ivana kroz njegove unutrašnje monologe u kojima analizira svoje postupke, dileme, strahove, nadanja i želje. U svakoj epizodi prikazani su dijelovi posljednjeg intervjua koji je Ivan dao prije tragedije uzrokovao.

U njemu je govorio o tome koliko je glumačka profesija povezana sa stvarnim životom, značaju umjetnosti, izazovima s kojim se on kao najpopularniji umjetnik nosi te početku raspada Jugoslavije. Zatvorske dane provodi tako što analizira svoj život od djetinjstva, tj. kroz odnos s ocem Nikolom (Ljubomir Bandović) i majkom Bosiljkom (Dubravka Drakić).

Supruga Sanja (Milica Janevski) posjećuje ga u zatvoru i daje sve od sebe kako bi izdržala pritisak s kojim se mora nositi. Ipak, nakon određenog vremena odlučuje sa sinom otići kod svoje sestre u Ameriku kako bi ga barem malo uspjela zaštititi od svega.

Sve vrijeme Ivanu se priviđa Mršavko (Kremšmir Mikić), čovjek koji ga konstantno podsjeća na činjenicu da je oduzeo dva života i da taj postupak, bez obzira na to kakva presuda bude, nikada neće moći ispraviti. Mršavko predstavlja Ivanov osjećaj krivnje koji ga svakog dana sve više i više izjeda iznutra.

Glumac odlučuje stupiti štrajk glađu, a svađe između ostalih zatvorenika postaju sve češće. On sve vrijeme čezne za drugom ženom, a njegovi snovi se ostvaruju kada ga ona odluči posjetiti u zatvoru. Spletom okolnosti ostaju sami u prostoriji. Stari plamen ljubavi se budi. Ona mu nakon toga saopštava da je trudna. Ivan pomišlja da je ipak moguće da njegov život krene na bolje. Međutim, njegov svijet se ruši nakon što ga je sud proglasio krivim. Kraj prve sezone "Pada" ostavlja gledaoce u neizvjesnosti.

Milan Marić ranije je govorio o tome šta zapravo "Pad" predstavlja te otkrio je li mu Žarko Laušević pomagao u pripremanju za ovu zahtjevnu ulogu.

"Otkad smo krenuli sa pripremama, otvorilo se glavno pitanje šta je to pad i šta za nas lično to znači. To može da zvuči filozofski, ali to je pitanje o kojem ja razmišljam već više od godinu dana i ostalo mi je pitanje bez tačnog odgovora. Otkad se rodite, svi vas pripremaju za uspon, a niko ti ne priča o tome šta se dešava kad padneš. Kako to izgleda i šta poslije? Kažu ti: 'Hajde, ustani, otresi prašinu, šta si ti.' Kako dalje i ko smo mi poslije tog pada? Ko smo mi dok padamo? To su nepoznanice kojima smo se bavili i to je bila jedna zamka iz koje nismo mogli da ostanemo distancirani. Ova serija je zahtijevala da otkopčamo sebe i iskustva s nekim ličnim padovima i da otvorimo temu o ovoj nepoznanici, jer ona to jeste. Kao kad se dijete plaši mraka, a ne zna ni šta je mrak", kazao je.

S Lauševićem se čuo dva puta, prije snimanja i poslije. Prvi put mu je, kao stariji kolega, poželio sreću na ovom projektu i ohrabrio ga.

"Iskoristili smo to vrijeme da pričamo o glumačkom poslu i imao sam osjećaj da mi govori 'Ja ti vjerujem.' Čuli smo se i poslije, kad je odgledao seriju. Mogu samo da vam kažem da sam sretan onim što sam čuo, a šta sam čuo nek ostane između nas dvojice", rekao je.

Reditelj Bojan Vuletić je u razgovoru za portal Danas.rs naveo kako se nada da će "Pad" biti zanimljiv ljudima iz dva razloga - da se osvijetle devedesete, tj. da ih vide neki mladi ljudi koji tada nisu bili rođeni i da se predstavi glumački posao, za kojeg smatra da je poslije rudarskog najkompleksniji i najzahtjevniji.

"Mi smo skloni da poistovećujemo glumce s likovima koje rade i to je nešto što je mene interesovalo - gdje prestaje lik pa počinje privatni život glumca", objasnio je.

Pored spomenutih glumaca, uloge u "Padu" su ostvarili i Boris Isaković, Anđela Jovanović, Sunčica Milanović, Milutin Mima Karadžić, Izudin Bajrović, Dragan Marinković Maca...

Osim serije "Pad", u kategoriji za najbolju dramsku seriju takmiče se i serije "Bunar", "Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka", "Klan", "Kotlina", "Trigrad", "Vera" i "Zlatni dečko". Milan Marić je u spomenutoj kategoriji nominovan za najboljeg glavnog gumca, Milica Janevski za najbolju glavnu glumicu, Anđela Jovanović za najbolju epizodnu ulogu (glumica), Krešimir Mikić za najbolju epizodnu ulogu (glumac), Jovan Veljković za zvijezdu u usponu, Bojan Vuletić za najbolji scenario i najbolju režiju za epizodu. 29. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 11. do 18. augusta.