29. izdanje SFF-a
41

Serija "Mama i tata se igraju rata" u izboru za Srce Sarajeva: Porodična komedija o životnim odlukama

L. R.
"Mama i tata se igraju rata"
"Mama i tata se igraju rata"
Druga sezona srbijanske humoristične serije "Mama i tata se igraju rata" nominovana je za ovogodišnju nagradu Srce Sarajeva u okviru 29. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Pored nominacije za Srce Sarajeva, serija "Mama i tata se igraju rata" stekla je još pet nominacija u kategoriji TV serije, a to su: za najbolju glavnu glumicu, za najboljeg glavnog glumca, za zvijezdu u usponu, za najbolji scenarij za epizodu i za najbolju režiju za epizodu.

Ovo nije prvi put da se serija "Mama i tata se igraju rata" nađe na popisu nominovanih serija za nagradu Srce Sarajeva. Ona je 2021. godine također bila nominovana za najbolju komediju. Također, publika SFF-a imala je priliku premijerno pogledati neke od epizoda na SFF-u.

Komedija "Mama i tata se igraju rata" nastala je u režiji Gordana Kičića zajedno u saradnji s Minom Đukić i Markom Manojlovićem. Na scenariju, pred Kičića i Manojlovića, radio je i Gvozden Đurić, a za produkciju je zaslužna Snežana van Houwelingen i Filmkombajn (RTS).

Osim što je reditelj serije, Gordan Kičić glumi i glavnu ulogu u seriji, a pored njega u ovoj seriju uloge su ostvarili i glumci Vojin Ćetković, Nina Janković, Nebojša Ilić, Lena Lazović, Jelena Gavrilović, Amila Terzimehić, Branislav Trifunović, Katrina Gojković, Aleksej Bjelogrlić i drugi.

Iako se serija nalazi u kategoriji komedije, može se reći da ona na jedan drugačiji način pristupa situacijama i porodičnim problemima u svakodnevnom životu.

Radnja serije zasniva se na životima ljudi koji ulaze u svoje "srednje" godine, a s kojima dolaze odgovornost i donošenje značajnih životnih odluka, ali na način da glumci preuveličavaju svoje probleme. "Mama i tata se igraju rata" u mnogim situacijama podsjeća na seriju "Jutro će promeniti sve", što i nije čudno, budući da je jedan od reditelja prve sezone Vladimir Tagić, koji je autor navedene serije.

Aleksej Bjelogrlić
Aleksej Bjelogrlić

Kičić koji tumači glavnu ulogu - Veljka Radisavljevića ranije je priznao da mu je u drugoj sezoni bilo lakše režirati svoju ulogu, ali da je kao producent bio svakodnevno na snimanju. Budući da nije režirao više epizode, mogao se više posvetiti glumi, što je na kraju i rezultiralo nominacijom za najboljeg glumca. Pored njega, u seriji se ističe i mladi glumac Aleksej Bjelogrlić, koji je nominovan u kategoriji za zvijezdu u usponu.

Podsjećamo, nominacije za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji TV serije donio je ovogodišnji stručni žiri SFF-a, koji broji više od 450 filmskih profesionalaca iz regije. Ovogodišnji, 29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.