Politički nekorektno
178

Seksualni skandali i pandemija korone u fokusu nove Boratove posjete Americi

Piše: Ines Mrenica
Nakon 14 godina kako je zaludio svjetsku javnost “mockumentary” filmom o kazahstanskom televizijskom novinaru Boratu Sagdyevu koji dolazi u Ameriku, Sasha Baron Cohen vraća se u obećanu zemlju u filmu “Borat 2”.
Prvi film o kazahstanskom novinaru Boratu Sagdyevu, koji je u Americi tragao za Pamelom Anderson kao ostvarenjem svog životnog sna, u svjetskim je kinima 2006. godine zaradio 260 miliona dolara, nakon čega je Sasha Baron Cohen snimio film “Bruno”, o austrijskom modno osviještenom homosekualcu, a nedugo zatim i film “Diktator. S oba filma se ponovo uspio približio zaradi od 200 miliona dolara.

Slava britanskog komičara rasplamsala se prije dvadesetak godina u televizijskoj emisiji “Da Ali G Show”, u kojoj je ugostio brojne poznate osobe. Uličnim rječnikom bivšeg kriminalca iz predgrađa postavljao je naizgled trivijalna pitanja, dovodeći goste u svakakve situacije. Oduševljenje gledatelja je bilo toliko da je isti princip likova s margine i njihovih glupih pitanja zadržao u svim svojim projektima. Sjećamo ga se i kao šofera Madonnine limuzine u spotu za pjesmu “Music”, iako je najveći muzički hit Sashe Barona Cohena sinhronizacija lemura Juliena u animiranom filmu “Madagascar”, gdje izvodi numeru “I Like to Move it”.

Sasha Baron Cohen kao Donald Trump u filmu “Borat 2”
Sasha Baron Cohen kao Donald Trump u filmu “Borat 2”

Kako se stalno “voli gibat’”, Baron Cohen u filmu “Borat 2” dolazi s još jedim komentarom na američku svakodnevicu, koja je sada zasjenjena pandemijom i agresivnom politikom Donalda Trumpa. Amazon Prime Video je 23. oktobra objavio nastavak Boratovih avantura u filmu radnog naslova "Dostava čudesnog mita američkom režimu za ponovnu korist nekoć slavnoj naciji Kazahstana” ili jednostavnije “Borat 2”. Komičar “prenkuje” ljude uz asistenciju bugarske glumice Marije Bakalova, koja hini da je njegova kći.

Kazahtanski “primitivac” se direktno sučeljava s američkom tradicijom i kulturom, a metode kojima šokira su već oprobane u ranijim filmovima. Lascivni rječnik, netaktičan prizeman govor i odjeća na ivici skandala su njegovi glavni aduti. Tako se primjerice maskiran u Donalda Trumpa ušuljao na skup na kojem je Mike Pence držao govor, noseći djevojku na ramenu i uzvikujući da mu je donio “poklon”, nakon što je njegovo prerušavanje u američkog predsjednika trajalo čak pet sati.

Već nekoliko dana se u poprilično agresivnoj promotivnoj kampanji za film najviše govori o klopci koju je postavio Trumpovom advokatu i bivšem gradonačelniku New Yorka Rudolphu Giulianiju. Giuliani je u julu bio žrtva lažnog intervjua, kojeg je prerušeni Borat organizirao u hotelskoj sobi s glumicom Bakalovom, koja se advokatu predstavila kao konzervativna televizijska novinarka.

On je snimljen u kompromitirajućem položaju s rukama u hlačama dok iznad njega stoji tobožnja novinarka, a upravo u tom trenutku u sobu je utrčao Borat i rekao mu kako je djevojka premlada za njega i da ima samo petnaest godina. 76-godišnji Rudy je odbacio optužbe, objašnjavajući situaciju kao namještanje košulje nakon što je sa sebe skinuo mikrofone.

Prije nego li ga je namamila u spavaću sobu, atraktivna “novinarka” je Guilianija propitivala o koronavirusu, na šta je dobila odgovor kako je virus zapravo namjerno napravljen u Kini i pušten u ostatak svijeta s ciljem destrukcije te da sasvim sigurno niko nije pojeo šišmiša. U svom novom filmu, prerušeni Borat donosi i isječke karantinskog života, u kojem pokušava ubiti virus tako što ga udara tavom. Isti princip urnebesne “dezinfekcije” teflonskom tavom Sasha Baron Cohen je nedavno izveo u showu kod Jimmyja Kimmela.

Ono što je zanimljivo jeste da je Sacha Baron Cohen film snimao u tajnosti, a referira se na seksualne i političke skandale u Americi, koji se međusobno isprepliću i povezuju osobe na poziciji moći. Rudolph Giuliani je dugogodišnji Trumpov advokat, a film se naslanja i na insinuacije o povezanosti američkog predsjednika i ozloglašenog Jeffreyja Epsteina, poslovnjaka, koji je razvio lanac dječije prostitucije, organizirajući rajske pansione za pedofile.

Borat je toliko slavan u Americi, da je ovaj put morao odustati od sterilnog sivog odijela i predimenzioniranih brkova. Za scene u novom filmu se uglavnom morao dobro prerušavati kako bi ljudi nasjeli na njegove provokacije. Međutim, najveća mana ovog filma je zapravo njegova najveća prednost. Film obiluje već viđenim skečevima u kojima se uz pomoć glupih pitanja dobivaju još gluplji odgovori, pa je slika društva u kojem se ništa ne mijenja utoliko poraznija.

Vječiti stereotipi o primitivnom istoku i njegova fascinacija zapadom sve manje funkcionišu čak i kroz komediju, jer je subverzivno rušenje američkog sna danas očitije nego ikada prije. Film je objavljen istovremeno s posljednjom debatom predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joea Bidena te sasvim sigurno doprinosi uprezanju glasačkog tijela.

Sacha Baron Cohen kao Abbie Hoffman u filmu “The Trial of Chicago”
Sacha Baron Cohen kao Abbie Hoffman u filmu “The Trial of Chicago”

Međutim, najveći glumački doprinos Sashe Barona Cohena američkom predizbornom ludilu trenutno se dešava u Netflixovom filmu “The Trial of Chicago”. Film Arona Sorkina govori o sudskom procesu čikaškoj sedmorici koji su 1968. godine predvodili sukob policije i prosvjednika na konvenciji Demokratske stranke. Baron Cohen igra ekscentričnog Abbija Hoffmana, osnivača Yippija, kojemu se sudilo za poticanje nasilnih protesta, a kako se historija uglavnom ponavlja, taj događaj se uspoređuje s ovogodišnjim protestima, koji su diljem Amerike uslijedili nakon gušenja Afroamerikanca Georgea Floyda.

“Borat 2” je histeričan, pravovremen i pomalo uznemirijući uvid u globalna dešavanja, koja se kuhaju po američkim receptima i uglavnom u američkoj kuhinji.