Pravo ljudski
0

Sedma sedmica programa "Naša staništa": Dom kao mjesto intime i otpora

L. K.
Specijalni online program Pravo Ljudski Film Festivala ušao je u sedmu sedmicu, tokom koje predstavlja filmove posvećene temi doma.

"Ne vjerujem da ikad možemo napustiti dom. Vjerujem da svako nosi sjenke, snove, strahove i zmajeve doma ispod kože, u krajnjim uglovima očiju, možda i u hrskavici ušne školjke", zapisala je američka pjesnikinja Maya Angelou.

Šta je to dom za svakoga od nas? Sjećanje, mjesto, osjećaj pripadanja, sreće, straha – ili sve to zajedno? Svi tragamo za utjehom doma ili onoga što bi dom trebao biti. U ovosedmičnom programu "Naših staništa", svaki reditelj/ica nas svojim vlastitim jezikom i pristupom poziva na putovanje kroz lično iskustvo prostora. Bilo da to čine kroz otpor, korespondenciju ili filmski dnevnik, ili intimnu potragu za srećom – svi oni propituju mnogostrukost ideje/osjećaja Doma.

U sedmoj sedmici programa "Naša staništa" predstavljaju filmove autora i autorica iz Bosne i Hercegovine, Irana, Turske, Afganistana, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Japana, Rusije... Bilo da je promatran s geopolitičkom sviješću ili kroz rakurs ličnoga, dom u svakom od ovih filmova ima specifično, lokalno značenje, ali općeljudski značaj.

Program će biti okončan specijalnom projekcijom filma Ne radi (1968 – 2018) / Ne travaille pas (1968 - 2018) Césara Vayssiéa koji je otvorio 13. Pravo Ljudski Film Festival. Film će biti dostupan za područje regiona.

Program "Naša staništa" nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala, a u proteklih šest sedmica prikazivanja, filmove unutar ovog programa pogledale su ukupno 6.974 osobe. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18 sati na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Sve su projekcije otvorene.