Film/TV
0

"Prvi glas sevdaha" od subote na TV1

Nakon održane tri audicije, u Tuzli, Mostaru i Goraždu, TV1 od ove subote počinje sa emitovanjem svog originalnog takmičarskog muzičko-dokumentarističkog showa "Prvi glas sevdaha".

Gledatelji će u premijernom izdanju imati priliku vidjeti kako su se u sevdahu i sevdalinci okušali Tuzlaci.

Prvu audiciju, na kojoj je učestvovalo preko stotinu kandidata, ocjenjivali su predsjednik žirija Sead Sejo Pitić te poznate sevdalije tog kraja Ramiza Milkunić i Muhamed Mujaknović. Broj zaniteresiranih za ovaj show i njihov talenat iznenadio je i članove žirija te je Milkunić istakla: "Ovo je i više od onoga što smo mi očekivali. Ja kao Tuzlanka i član žirija mogu reći da sam ponosna zbog ovolikog odziva ljudi", dok je Mujkanović u svom osvrtu naglasio da su učesnici bili originalni u interpretaciji i da nije bilo imitiranja poznatih izvođača, što je upravo ona kvaliteta za kojom se traga.

U naredna dva i po mjeseca gledatelji će subotom i nedjeljom u 20 h na TV1 i stanicama Mreže imati priliku vidjeti kako su izgledale audicije u svih 10 bh. gradova, pripreme pred izlazak na scenu i atmosferu koja je vladala u backstageu, koje su to najpopularnije sevdalinke danas, kako su se kandidati predstavili te koji su od njih dobili prolaznu ocjenu žirija za učešće u takmičarskom dijelu programa, a koji su diskvalifikovani i zašto.

Bit će tu prilike za puno smijeha i dobre zabave, opuštanja i uživanja uz sevdah, ali i razočarenja uz suze kandidata kojima ja nastup na audiciji bio eliminatoran za učešće u daljnjem takmičenju.

Pred prvo emitovanje direktor programa TV1 i autor projekta, Sanjin Bećiragić, najavljuje: "Bit će to velika i dobra priča o tradiciji i vrijednosti sevdalinke, ali i dobro predstavljanje talentiranih ljudi koji do sada nisu mogli svoj raskošni talent i ljubav prema sevdalinci pokazati javnosti."

U isto vrijeme dok projekat bilježi svoje javno predstavljanje pred televizijskom publikom, ekipa TV1 u saradnji sa partnerom Art kućom sevdaha nastavlja sa održavanjem audicija u planiranih preostalih sedam bh.gradova. I dalje zainteresirane sevdalije mogu slati prijave i spremati se za svojih pet minuta na sceni, poručuju iz ove medijske kuće.