Box office
0

Oduševljenost "Brunom" brzo će splasnuti?

Sarajevo-x.com
Austrijski gay modni stilist Bruno našao se na prvom mjestu ovosedmičnog box officea, iako nije sigurno koliko će se tamo uspjeti zadržati.

Film Sache Barona Cohena ušao je proteklog petka u kina Sjeverne Amerike na velika vrata, ali je u nastavku vikenda zabilježio značajan pad gledanosti, piše AP. Na kraju je zaradio 30,4 miliona američkih dolara te nije uspio dostići Boratovih 100 miliona.

"Neobično je da film izgubi na popularnosti u subotu. Normalno je da očekujete da tad zabilježi jednak uspjeh ili nadmaši petak, jer je subota najveći filmski dan za vikend", kaže Paul Dergarabedian, analitičar box officea. "Bit će interesantno vidjeti koliko dugo će biti na vodećoj poziciji."

Film "Bruno", u kojem glavnu ulogu tumači kontroverzni Britanac Baron Cohen, utjelovljuje lik muškarca koji idući do krajnjih granica pokušava steći status zvijezde.

Odmah iza njega na ovosedmičnoj listi filmova sa najvećom zaradom našao se animirani film studija 20th Century Fox "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs" sa zarađenih 28,5 miliona dolara. Ukupno je ovaj crtić zaradio 120,6 miliona.

Na trećem mjestu završio je blockbuster "Transformers: Revenge of the Fallen" koji je prethodne dvije sedmice bio na čelnoj poziciji i dosad je prikupio 339,2 miliona dolara zarade. Prethodni nastavak iz 2007. uspio je prikupiti ukupno 319 miliona dolara.

Još jedan debitant na box officeu, romantična komedija "I Love You, Beth Cooper" završila je na sedmom mjestu sa pet miliona dolara prikupljenih od prodaje ulaznica.

Ono što je sada poznato je da je "Bruno" u prvom vikendu prikazivanja nadmašio prethodnika "Borata" ("Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"), a za pad gledanosti u subotu i nedjelju Nikki Rocco iz distribucijskog studija Universal kaže da to nije nikakvo čudo, s obzirom na to da je ljeto.

Lista deset najgledanijih filmova u američkim i kanadskim kinima:

  1. "Bruno," 30,4 miliona.
  2. "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs," 28,5 miliona.
  3. "Transformers: Revenge of the Fallen," 24,2 miliona.
  4. "Public Enemies," 14,1 miliona.
  5. "The Proposal," 10,5 miliona.
  1. "The Hangover," 9,9 miliona.
  2. "I Love You, Beth Cooper," 5 miliona.
  3. "Up," 4,7 miliona.
  4. "My Sister's Keeper," 4,2 miliona.
  5. "The Taking of Pelham 1 2 3," 1,6 miliona američkih dolara.