Deset lakih komada sa...
0

Naida Srnja, PINK BH: Kinologa sam jednom nazvala ginekologom

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Voditeljica emisije "Show Time" na PINK-u BH, Naida Srnja, u razgovoru za Sarajevo-x.com govorila je o počecima karijere, odricanjima koja iziskuje novinarski posao i drugim temama. Već 11 godina radi isključivo emisije uživo i kaže da su istinske zvijezde u biti "najjednostavniji" gosti.

Poznata si kao uvijek raspoložena i prijatna voditeljica kojoj program uživo ne predstavlja nikakav problem. Jesi li oduvijek bila tako opuštena pred kamerama i sa različitim sagovornicima? Možeš li se prisjetiti iskustava s početka svoje karijere?

Prije svega, hvala vam na toj konstataciji! Sretna sam što uživam simpatije gledalaca, ali za tako nešto potrebno je mnogo truda, znoja, pa čak i suza. Naravno da početak nije bio nimalo lagan, znala sam po petnaest sati provoditi na TV-u, zaboraviti na porodicu i privatni život. To je, zaista, rudarski posao. Ali, ako nisi za taj posao i ako ne uživaš u tome, onda je i sav trud uzaludan. Imala sam tu sreću da sam vrlo brzo stala pred TV kamere i, kako mi to znamo reći, "bačena u vatru", ali opekotine su bile prvog stepena, tako da sam mogla nastaviti dalje (smijeh). Već jedanaest godina radim isključivo emisije uživo i drugačije ne znam. Na početku sam znala imati brdo papira ispred sebe, gledajući kako što prije postaviti sagovorniku sva ispisana pitanja, ne slušajući ga šta govori. I onda se, logično, dešavalo da ponavljaju rečenice, ranije izgovorene.

Ko su ti najdraži gosti koje poželiš uvijek nanovo pozvati u emisiju, a ko su oni mnogo manje ugodni za razgovor i organizaciju gostovanja uopće?

Novinarka sam koja zaista uvažava svoje goste i ne mogu praviti razliku da je jedan draži od drugog, jer svoj posao obavljam profesionalno, isključivo da zadovoljim ukus gledalaca. Jer, ako bih gledala drugačije, mnoge goste ne bih ni ugostila, jer naprimjer ne slušam tu vrstu muzike, ne podržavam nečiji politički stav, ne navijam za određeni klub i sl. Stoga me cijene gledaoci, ali i gosti i zato se rado odazovu mom pozivu. Ali, svakako, najlakše je raditi sa pravim, istinskim zvijezdama, oni su najjednostavniji.

Dešavaju li ti se lapsusi, gafovi u emisiji i je li ti neki od njih ostao u sjećanju? Kako reaguješ u takvim situacijama?

Dešavaju se, to je sasvim prirodno, ali svaki moj lapsus prepoznam, ispravim se automatski i nikad mi niko nije zamjerio, ako sam ga i napravila. Emisiju uživo je najteže raditi, ali i najveći izazov. Na početku karijere bilo ih je mnogo više, zbog treme i želje za dokazivanjem. Ostao mi je jedan u sjećanju, kad sam gospodina kinologa predstavila kao ginekologa, koji je to sasvim mirno prihvatio i nastavio razgovor, a ja do kraja emisije nisam mogla zaustaviti smijeh.

Ima li ljubomore među TV voditelji(ca)ma?

Ljubomore ima svugdje, ali u ovom poslu je malo više izražena i više vidljiva. Dakle, ima itekako. Svjesna sam da bi mnoge željele biti upravo na mom mjestu, ali to mogu i sa mnom i bez mene, uz pretpostavku da imaju dovoljno kvaliteta i samopouzdanja. Ja im nisam smetnja, ali ako u meni vide problem, ja tome nisam kriva. Uvijek sam bila svoja i takva ću ostati do kraja. Sve što sam postigla, postigla sam svojim trudom, posvećenošću poslu, stalnim učenjem i znanjem. Taj put je teži, ali meni značajniji i draži.

U kojoj mjeri pratiš politiku? Kad bi se, prema tvojim prognozama, mogla uspostaviti vlast u BiH?

Možda zvuči nevjerovatno, ali najviše pratim politiku, informativno-političke emisije na našim programima, ali i kanalima susjednih zemalja, te sport. Nedavno je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, izjavio da bi se vlast u našoj zemlji mogla uspostaviti do kraja ovog mjeseca i ja želim u to vjerovati. Najviše bih voljela da vlast u našoj zemlji vodi osoba poput prof. dr. Franje Topića. To je čovjek koji je katolik, ali prije svega Bosanac i Hercegovac i sigurna sam da bi radio za dobrobit svih ljudi. Nedavno sam ga gledala na hrvatskoj TV i oduševljena sam njegovim razmišljanjem i šteta što se, kao katolički svećenik, ne može u to značajnije uključiti.

Kojim redom idu prioriteti u tvom životu? Šta bi sve bila spremna žrtvovati za karijeru?

Žena, da bi bila ispunjena, treba biti zadovoljna svim životnim segmentima. Karijera mi je važna, ali porodica je mnogo važnija, ne bih nikada žrtvovala porodicu zarad karijere. I jedno i drugo se mogu uspješno kombinovati.

Koji auto voziš i koji je tvoj auto iz snova?

Vozim "fiat punto" i nemam neki auto iz snova. Iako volim da maštam, više razmišljam o nekim egzotičnim putovanjima, kućicama od čokolade, bajkama, jer uvijek imaju sretan kraj. Važno je da automobil ima četiri točka, rezervoar pun goriva i dovoljno velik gepek da stanu veliki koferi.

More ili planine? Šta je za tebe idealan odmor?

I jedno i drugo. Rođena sam u ljeto, a volim zimu i zimske radosti. Idealan odmor - planinska kućica s kaminom i kuhano vino. Kao iz TV limunada.

Koliko vremena provodiš u kuhinji i šta moraš imati u frižideru?

Sasvim dovoljno, ali ne koliko bih željela. Najviše volim da je frižider pun, ali u zadnje vrijeme nema rasipanja, treba čuvati lovu za stare dane (smijeh).

Gdje se vidiš za deset godina?

Ne volim planirati previše unaprijed. Najvažniji su mi zdravlje, sreća i ljubav, moja i moje porodice. U ovakvom vremenu to je najteže očuvati, ali vjerujem da ću to uspjeti. TV će uvijek biti moja ljubav, pretpostavljam da se ni tad nećemo mnogo udaljiti.