Film/TV
0

“Ja sam iz Titovog Velesa“ u Meeting Pointu

Sarajevo-x.com
Sarajevska filmska publika od četvrtka 26. juna, imat će priliku u kinu Meeting Point pogledati film "Ja sam iz Titovog Velesa", makedonske rediteljke Teone Mitevske.

Film je prikazan u okviru Takmičarskog programa 13. Sarajevo Film Festivala kada je i nagrađen Specijalnom nagradom žirija kojim je predsjedavao glumac Jeremy Irons.

Film je teška, ali iskrena priča o životu tri sestre koje žive u gradu Velesu, nekada zvanom Titov Veles, kojem je, kao i mnogo čemu drugom, promijenjen naziv nakon raspada nekadašnje jugoslovenske zajednice. Grad sada ima novo ime, ali život u njemu nije ni sličan onom nekadašnjem. Ovo je priča sestara Sapho, Slavice i Afrodite koje žive u gradu koji lagano umire, a one samo čekaju kada će i na njih doći red.

U filmu igraju: Labina Mitevska, Ana Kostovska, Nikolina Kujača, Peter Musevski, Xhefdet Jashari.

Nakon uspjeha na Sarajevo Film Festivalu film je imao bogat festivalski život. Uvršten je u takmičarske selekcije nekoliko prestižnih festivala među kojima i Berlin Film Festival, Sofia Film Festival, Go East – Wisbaden Film Festival, Crossing Europe Film Festival, Istanbul International Film Festival, Pusan Film Festival, Toronto Film Festival, a prikazan je i na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu u okviru Lacid selection.

Film Teone Mitevske će od 26. juna igrati u kinu Meeting Point terminu od 16.30 sati.

Distribuciju filma “Ja sam iz Titovog Velesa“ pomogao je Euroimages.