Dio programa Generation
0

Film "Tabija" reditelja Igora Drljače premijerno prikazan na Berlinaleu

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Dugometražni igrani film "Tabija", autora Igora Drljače, je imao svoje prvo javno prikazivanje na drugom dijelu 71. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u okviru programa Generation 14 Plus.

Generation 14 Plus je jedan od dva takmičarska programa koji prikazuju najmoderniju međunarodnu kinematografiju za mladu publiku, ali i za sve ostale. Izbor se fokusira na filmove koji u svojim narativima i na filmskim jezicima mlade ljude shvataju ozbiljno.

Među odabranim filmovima u okviru Generation programa našao se i film bosansko-kanadskog reditelja Igora Drljače, a koji je jučer prikazan na velikom platnu otvorenog kina u Berlinu.

Film "Tabija" je nastao u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te fondova Telefilm, Ontario Creates i Eurimages.

"Jednog dana se pojavio dječak. Niko nije znao odakle dolazi. Kako je dječak rastao, počeo je sanjati o tvrđavi. Obišao je sve gradove u zlatnoj dolini, nadajući se da će pronaći pravu ljubav", piše u opisu filma.

Radnja filma je smještena u sadašnje Sarajevo i govori o ljubavi Faruka i Mone, dvoje tinejdžera koji dolaze iz različitih dijelova grada, a pripadaju i različitim slojevima društva.

"Dječak upoznaje djevojku. Tabija oscilira između trilera i bajke. U višeslojnim slikama film govori o romantičnim snovima mladih i istovremeno opipljivo dokumentira atmosferu poslijeratnog Sarajeva. U trenutku kada Mona i Faruk gledaju sa bijele tvrđave na grad u zlatnoj dolini, na svijet u kojem njihova veza nije predviđena, postoji i izjava ljubavi prema Sarajevu", piše na web stranici Berlinalea.