Režija Damira Pirića
45

FIlm "Protest u zemlji karijesa" osvojio specijalnu nagradu žirija na festivalu u Švedskoj

I. S.
Dokumentarni film "Protest u zemlji karijesa" režisera Damira Pirića osvojio je specijalnu nagradu žirija na The Balkan New Film Festivalu u Štokholmu u Švedskoj, prenosi bhfilm.ba.
Žiri je nagradu obrazložio riječima: "Muzika je internacionalni jezik i osjećamo da su mjesta poput Sarajeva, savršeno plodno tlo za proizvodnju stvarnih punk bendova. U vremenima svjetske zdravstvene krize, kada stare strukture padaju, održivost postaje nova norma. Punk je potreban kao podsjetnik na energiju."

"Početkom devedesetih grupa mladih mladih učenika srednje Umjetničke škole iz Sarajeva formira bend Protest. Iste godine imaju svoj prvi koncert pod tim imenom a ubrzo nakon toga ulaze u muzički studio i snimaju svoj prvi demo snimak. 30 godina kasnije, nakon rata, pet albuma, desetina singlova, bezbroj nastupa i mnogobrojnih personalnih promjena, ovaj bend još uvijek postoji i radi. Ovo je priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju simbolično nazvana 'Protest u zemlji karijesa'", kazao je reditelj Pirić.

Film je premijerno prikazan u septembru 2020. godine u sarajevskom kinu Meeting Point.

"Ovo je priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju simbolično nazvana 'Protest u zemlji karijesa'. Riječ je o bendu koji je proputovao cijelu Evropu svojim nastupima, imali su tu čast da nastupe na stadionu Koševo kao predgrupa slavnom bendu U2", rekao je tada Samir Delibegović iz agencije Zeus.