Sarajevska premijera
41

"Protest u zemlji karijesa" - priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Dokumentarni film pod nazivom "Protest u zemlji karijesa" reditelja Damira Pirića predstavljen je nedavno u sarajevskom kinu Meeting Point.

Film u 84 minute donosi priču o bendu Protest koji je nastao početkom devedesetih, a koji još uvijek aktivno djeluje na muzičkoj sceni. Ovom premijerom filma bend Protest je proslavio 30 godina postojanja.

Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz javnog života, među kojima je bio i istaknuti bh. slikar Safet Zec. Autori filma su Damir Pirić i Gorčin Zec, dok je film snimljen u produkciji tuzlanske agencije Zeus.

"Premijera je prošla odlično. Bilo je tu dosta poznatih umjetnika, filmskih radnika i naših gostiju iz Sarajeva, Tuzle, Zenice... Film je nakon premijere na repertoaru od 19 sati do kraja narednog mjeseca", kazao nam je Samir Delibegović iz agencije Zeus.

Film "Protest u zemlji karijesa" donosi presjek karijere benda, od samih početaka 1990. godine do danas. Godine 1990. grupa učenika Srednje umjetničke škole iz Sarajeva formirala je bend Protest. Iste godine imali su svoj prvi koncert pod tim imenom, a ubrzo nakon toga ulaze u muzički studio i snimaju svoj prvi demo snimak.

Trideset godina kasnije, nakon rata, pet albuma, desetina singlova, bezbroj nastupa...

"Ovo je priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju simbolično nazvana 'Protest u zemlji karijesa'. Riječ je o bendu koji je proputovao cijelu Evropu svojim nastupima, imali su tu čast da nastupe na stadionu Koševo kao predgrupa slavnom bendu U2", kazao je Delibegović.