U kinu Bosna
409

Film o Nisvetu Džanki će biti premijerno prikazan na Baščaršijskim noćima

I. S.
Dokumentarni film pod nazivom "Kvale", koji govori o životu Nisveta Džanke bit će premijerno prikazan u okviru festivala Baščaršijske noći u petak, 7. jula u 21 sat u kinu Bosna. Autor filma je Bojan Filipović, a rađen je u produkciji FIST.

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice se preuzimaju od 9 do 16 sati u Bosanskom kulturnom centru KS (Branilaca Sarajeva 24), kao i u kinu Bosna.

"Kvale" je Džankin nadimak. Mnogi ga pamte po čuvenoj kariranoj košulji i emisiji "Pozitivna geografija" Između ostalog bio je dobitnik nagrade Novinar godine 2011., priznanja koje dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Namjera autora da ožive sjećanje na Nisveta Džanku dovela ih je do ideje da pokrenu priču o ovom nadarenom autoru. Priča o ovoj karizmatičnoj ličnosti počinje u Tuzli, gdje se rodio i umro. U cjelini, ovaj dokumentarni film obuhvata kompletan njegov životni put i stvaralaštvo. Njegova karirana košulja kao da se srodila s njim prateći ga kroz naraciju iz epizode u epizodu.

O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz školskih i studentskih dana. Dijelovi iz epizoda "Pozitivne geografije" dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio orginalan u svakom smislu.