Uskoro premijera
420

Film "Grandpa Guru" na ZagrebDoxu: Putovanje kroz muziku i život Gine Jevđevića

I. S.
Ovogodišnji ZagrebDox bit će domaćin premijeri dokumentarnog filma "Grandpa Guru".

Ovaj uzbudljivi portretni dokumentarac s eklektičnim stilom i pristupom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića.

U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jellu Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga potiču da se nastavi baviti muzikom. U novom, kreativnom okruženju, Gino osniva bend Kultur Shock.

Njihov specifičan muzički stil, koji miješa balkanske utjecaje s punkom, rockom i metalom, brzo postaje prepoznatljiv na globalnoj muzičkoj sceni. Bend čine vrhunski muzičari iz različitih dijelova svijeta, a do danas su izdali 12 albuma te održali nebrojeno mnogo koncerata i turneja širom SAD-a i Europe te nastupili na nekim od najprestižnijih svjetskih muzičkih festivala.

Film istražuje pitanje pripadnosti i osjećaj rastrganosti između života u Americi, Sarajevu i veze s majkom. Ovo je priča o transformacijama jedne osobe u teškim vremenima, bijegu na kraj svijeta i demonu koji ga prati.

Režiju potpisuje Silvio Mirošničenko, dok je producent i scenarist Sanjin Hasanefendić i koproducentica Amira Kudumović. Premijera filma održat će se 15. aprila s početkom u 19:30 sati u Kaptol Boutique Cinema, dok je druga projekcija na istoj lokaciji 16. aprila s početkom u 21:30 sati. Ne propustite priliku biti među prvima koji će doživjeti ovu inspirativnu priču.