Film/TV
0

Dustin Hoffman dobio Cezara za životno djelo

Sarajevo-x.com
Na svečanoj dodjeli nagrade Cezar u Parizu, za najbolja filmska ostvarenja, čak sedam Cezara odnio je film reditelja Martina Provosta "Seraphine", dok je nagrada za životno djelo uručena Dustin Hoffmanu.

Film Seraphine trijumfovao je na svečanoj dodjeli Cezara, koji je inače ekvivalent prstižnoj nagradi Oscar. Ovo filmsko ostvarenje bazirano je na istinitoj priči o mladoj slikarki, Seraphine, čija su djela nedavno izložena u pariškom muzeju Mayol.

Na 34. dodjeli francuskih filmskih nagrada, Cezara za najbolju žensku ulogu osvojila je Yolande Moreaua, koja u filmu glumi slikarku Seraphine.

Veliki favorit koji je imao čak deset nominacija, film Mesrine, nagrađen je s dva Cesara. Jednoga je odnio redatelj Jean-Francois Richet, a drugog glavni glumac Vincent Cassel. I ovaj film je biografski. Radi se o notornom francuskom gangsteru Jacquesu Mesrini.

Sedamdesetjednogodišnji glumac Dustin Hoffman osvojio je posebnog Cezara dan-dva nakon što je ovaj dvostruki oscarovac dobio ugledno francusko državno odličje za umjetnost.

Nagradu za najbolji strani film dobio je filsmski poduhvat Izraelca Arija Folhmana Valcer sa Bashirom.