Film/TV
7

Dustin Hoffman: Bio sam autsajder, došao sam u New York i čistio toalete

Klix.ba
Američki glumac Dustin Hoffman dva puta je držao zlatnog kipića Oscara u svojim rukama, pet puta Zlatni globus, tri BAFTA-e i jednog Emmyja. Prije velike svjetske slave koju je stekao svojim ostvarenjima u filmova, Hoffman se baš i nije mogao pohvaliti svime onim što je radio kada je došao u New York.

Glumac nije bio na ovogodišnjoj dodjeli filmske nagrade Oscar jer je gledao košarkaški susret između New Yorka Knicksa i Miami Heata. Jedan od njegovih prijatelja Spike Lee kaže da ga je Hoffman zabrinuto gledao dok je ovaj bio obučen u smoking.

Iako je dva puta osvojio Oscara za najboljeg glumca, u filmovima "Kramer vs Kramer" 1980. godine i "Rain man" 1989. godine – čini se da je premalo, kada se u obzir uzmu svi filmovi u kojima je igrao.

Kada je u pitanju ovogodišnja dodjela Oscara, glumac je kratko prokomentirao: "Nisam bio pozvan, nisam bio nominiran i nikada ne bih otišao samo onako".

Hoffman je često nesiguran u svoje mišljenje i uvjeren je da će svaki njegov posao biti posljednji.

"Ne možete izbrisati prvih deset godina svog života, one ostaju s vama", kazao je.

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Hoffman (78) kaže da se često voli prisjetiti svojih početaka i vratiti se korijenima. Ističe da nikada nije trebao da bude filmska zvijezda, a iako je rođen u Los Angelesu, osjeća se kao pravi Njujorčanin. U veliki grad stigao je s 20 godina, kada je i počela njegova glumačka karijera.

"Bilo je dosta antisemitizma u Los Angelesu i mislio sam da je New York na neki način više asimiliran", kaže on.

Hoffman je znao da je na pravom mjestu čim je izašao iz autobusa i vidio nekoga kako vrši nuždu pored automobila usred bijela dana. Pomislio je: "Da, nisam više u plastičnom okruženju".

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Narednih deset godina bilo mu je veoma teško i morao se naviknuti na potpuno drukčiji način života, prenosi Guardian. Pet puta se pokušavao upisati u studio za glumce Lee Strasberg, a dok je pokušavao ostvariti svoju glumačku karijeru uz prijatelje i cimere Roberta Duvalla i Genea Hackmana, Hoffman je obavljao niz čudnih poslova, uključujući rad u psihijatrijskoj bolnici, posao asistenta u prodavnici igračaka, a čak je neko vrijeme i čistio toalete.

Bez obzira na svoja predviđanja, u 30. godini je dobio ponudu da glumi Jevreja kao protestanta. Hoffman je skeptičan o mogućnostima filmova u borbi protiv rasizma.

"Mislim da to nikada neće prestati. Uvijek će biti neka vrsta netrpeljivosti ili neka vrsta rasizma. Da li je to način za uspon Donalda Trumpa?“, pita se Hoffman.

Glumac je rođen 8. augusta 1937. godine, a u posljednje vrijeme tumačio je uglavnom sporedne uloge u filmovima. Kao Ben Floss u filmu "Ljubav na mjesečini", radeći s Edwardom Burnsom, Andyjem Garciom i Rachel Weisz, pod režijom Jamesa Foleyja, Hoffman je u filmu "Povjerljivo" glumio mafijaškog šefa Winstona Kinga.