Priča o heroini
1

"Dnevnik Diane Budisavljević" pobjednik 66. Pulskog filmskog festivala

FENA
Svečanom dodjelom Zlatnih arena u subotu navečer je završen ovogodišnji 66. Pulski filmski festival koji je, po riječima umjetničkog direktora Zlatka Vidačkovića, u potpunosti opravdao očekivanja i organizatora i filmskih umjetnika.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljice Dane Budisavljević dobitnik je Velike Zlatne arene, a ovaj je film nagrađen i za najbolju režiju, javila je Hina.

Uvjerena da njen život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko porijeklo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Krešimir Mikić za ulogu ministra Stanka Kelave u filmu Vinka Brešana "Koja je ovo država", za sporednu mušku ulogu nagrađen je Puljanin Borko Perić za ulogu Nikice u filmu "General" Antuna Vrdoljaka, dok je najbolja ženska uloga ona Hristine Popović koja tumači Franku Anić u filmu Predraga Ličine "Posljednji Srbin u Hrvatskoj".

Najbolja sporedna ženska uloga je ona Olge Pakalović za interpretaciju Milice u filmu "General" redatelja Antuna Vrdoljaka. Puljani Alen i Nenad Sinkauz dobili su Zlatnu Arenu za glazbu za film "Dnevnik Diane Budisavljević".

Filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" išle su Zlatne Arene za masku (Svetlana Gutić i Mitoslav Lakobrija), kostimografiju (Selena Orb), scenografiju (Predrag Ličina), kao i nagrada Breza za najboljeg debitanta Predragu Ličini.

Za oblikovanje zvuka nagrađen je Dario Domitrović za film "F20", za vizuelne efekte ekipa filma "Moj dida je pao s Marsa" (nagrade su išle Krstu Jaramu, Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojnicu, MagicLabu i Hommegeu), a ovome filmu ide i nagrada za kameru (Sven Pepeonik). Ovaj su film režirali Marina Andrea Škop i Dražen Žarković.

Za scenarij je nagrađen Mate Matišić za film "Koja je ovo država" Vinka Brešana, a za specijalne efekte Zvonimir Krivec za film Antuna Vrdoljaka "General". Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Damir Terešak (predsjednik), Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir.

"Dnevnik Diane Budisavljević" dobitnik je i nagrade publike Zlatna vrata Pule.

Nakon dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima, posjetitelji su imati priliku prisustvovati muzičkoj večeri posvećenoj velikanu hrvatske muzike Oliveru Dragojeviću. Prikazan je dokumentarni film "Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu", kao i snimka posljednjeg koncerta Olivera Dragojevića iz zagrebačke Arene.