Film/TV
737

Bosanci žive san u Los Angelesu: Braća Konjicija pišu scenarij za CBS-ovu seriju

Klix.ba
Braća Dario i Damir Konjicija su, poput mnogih bh. porodica, izbjegli u ratu iz svog doma i zemlje. Šest mjeseci nakon što je rat počeo bjesnjeti širom BiH, devetogodišnji Dario i petogodišnji Damir pobjegli su s roditeljima u Češku. Danas žive u Los Angelesu i ostvarili su svoj američki san.

Počeci su, kao i svim izbjegličkim porodicama, bili teški. Pet godina su živjeli po različitim izbjegličkim centrima da bi 1997. godine dobili zelenu kartu i preselili u SAD.

"Preselili smo u Louisville, Kentucky, gdje smo se razočarali. Zamišljali smo da Amerika izgleda kao 'Beverly Hills 90210', ali nažalost nije bilo palmi i plaža", rekao nam je Damir, a Dario je dodao kako nije bilo Brandona ni Brende.

Slijedili put do ostvarenja sna

Vremenom su zavoljeli to mjesto. Od malih nogu su se bavili glumom. Damir je glumio u teatru, a Dario je izvodio stand-up komediju. Sklopili su pakt da će se, kada diplomiraju, preseliti u Californiju kako bi se okušali u šoubiznisu. Dobili su i podršku roditelja.

"Spakovali smo se i vozili ka ostvarenju našeg sna da postanemo glumci. To se pokazalo mnogo težim nego što smo mislili. Nismo poznavali prave ljude niti smo imali pravo prezime da bi nas vidjeli kao glumce. Ali, umjesto da sjedimo frustrirani i sažalijevamo sami sebe, krenuli smo dalje. Odlučili smo pisati. Tokom pisanja prvog scenarija shvatili smo da je to ono što želimo raditi", rekao je Dario.

Prvi Bosanci u Hollywoodu koji pišu komediju

Sljedećih pet godina slobodno vrijeme su provodili pišući scenarije. Cilj im je bio da rade na TV serijama. Stekli su brojna prijateljstva, a ljudi su počeli prepoznavati njihov rad. Trud se isplatio i dobili su prvi posao - rad na CBS-ovoj seriji "The Great Indoors".

"To je nova serija čija je premijera u ovom mjesecu. Riječ je o komediji u kojoj glumi zvijezda Joel McHale. On tumaču ulogu slavnog novinara koji radi sa grupom osoba 20-ih godina opsjednutih telefonima", rekao je Damir.

Ističu kako su sretni što rade s grupom veoma talentovanih pisaca i kreatorom ovog showa Mikeom Gibbonsom.

"Provodimo dane sjedeći u sobi sa veoma zabavnim i inteligentnim ljudima, zbijajući šale i priče o životu – san se zaista ostvario", kazao je Dario.

Inspiracija u svemu

Inspiraciju nalaze u svakodnevnim dešavanjima i privatnom životu. Prvo radno jutro počinju pričom o tome kako su proveli vikend, a Dario kaže kako je iznenađen koliko priča dobiju iz tog razgovora.

"Postoji jedna vrsta pritiska da imate originalne priče koje će vas izdvojiti od ostalih. Postoji mnogo različitih komedija na TV-u u ovom trenutku i bitno je ispričati priču koja nije prikazana i nije ponavljanje. Ponosni smo na ono što radimo i mislimo da će to biti odličan show", kazao je Damir.

Vezu sa svojom domovinom nisu izgubili. Redovno se čuju sa rodbinom koja živi u Sarajevu putem Skypea.

"Trudim se pogledati sve bosanske filmove koji izađu i odnedavno ponovo slušam Halida Bešlića. Njegova muzika me podsjeća na djetinjstvo. Naša nana je puštala njegove pjesme dok je pravila pitu", prisjetio se Damir.

Najteže izgovoriti prezime

Porijeklo braće Konjicija posebno je zanimljivo Amerikancima i dosta im je pomoglo u napredovanju.

"Vjerovali ili ne, nema mnogo Bosanaca koji pišu komediju u Los Angelesu. Nema niti jednog. To nas je dovelo do odličnih sastanaka i istakli smo se", kazao je Damir, a Dario je dodao kako svi imaju problem da izgovore njihovo prezime.

Serija "The Great Indoors" počinje se emitovati 27. oktobra na CBS-u.