Neprijatno iznenađenje
354

U programu CBS-a puštena pjesma "Ne volim te Alija", zatražene sankcije

N. V.
U jutarnjem programu CBS-a "Good day Sacramento" pušten je dio pjesme "Ne volim te Alija" Baje Malog Knindže. Na ovo je reagovao Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozvavši CBS na korektivne mjere.

Dio pjesme koji je pušten u njihovom programu primijetila je jedna od bosanskih izbjeglica u Americi, koja je na svom Facebooku sa ovim upoznala javnost. Kazala je da ovu emisiju rado prati svako jutro, ali da ju je dočekalo neprijatno i uznemirujuće iznenađenje.


"Ja sam bosanska izbjeglica koja je ovamo došla bježeći od rata tokom etničkog čišćenja sredinom 90-ih koje su izvršili osuđeni srpski ratni zločinci. Postoji segment emisije koji se zove 'Jovan Srbin' koji je danas u meni izazvao emocije koje su me vratile u bjekstvo iz rata. Džon je odsvirao nevjerovatno uvredljivu i uznemirujuću pjesmu, koja u suštini slavi zločine srpskih ratnih zločinaca. Prijevod ove pjesme je bukvalno ubijanje nevinih ljudi i plutanje mrtvih tijela niz rijeku, što je prikaz kroz šta je moja porodica prošla i traume/PTSP kroz koje i danas prolazimo", napisala je ona.

Pozvala je CBS da provjere ono što emituju prije nego daju dozvolu voditeljima.

"Džon bi trebalo da zna bolje jer ovaj pjevač pjeva samo o slavljenju srpskih ratnih zločinaca i zločina nad nedužnim ljudima. Prije nego dopustite nekom od vaših voditelja da prikaže nešto u vašoj emisiji, preporučujem vam da prethodno istražite jer je to bilo jako uvredljivo i štetno. Nasuprot tome, nakon ovog segmenta pušten je segment o miru i ljubavi koji je u potpunosti u suprotnosti sa ovom pjesmom i pokazuje neznanje Good Day Sacramento. Štaviše, obično uživam u pjesmama koje John svira u pauzama jer uprkos našim razlikama i dalje dijelimo istu balkansku kulturu, ali to je bilo potpuno nepoželjno", rekla je ona.

Na kraju je kazala da će se potruditi da svi budu svjesni neznanja koje se dogodilo u emisiji.

O svemu se oglasio Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike koje je poslalo pismo CBS-u u kojem traže reakciju ovog medija. Pismo možete pročitati ovdje.

CBS