Meeting Point
0

Animirani film "Metropia" od petka na repertoaru

FENA
Sarajevska publika će od petka, 4. februara u kinu Meeting Point moći pogledati animirani film "Metropia", ostvarenje Tarika Saleha u kojem su likovima glasove posudili Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier i Stellan Skarsgård.

Film donosi priču o mračnoj budućnosti bez nafte. Stvorena je gigantska podzemna mreža ispod Evrope, u kojoj glavni lik Roger odbija živjeti. Roger čuje i zagonetne glasove u glavi, pa počinje shvaćati da neko izvana nadzire njegov život. Da bi izmakao sveobuhvatnoj kontroli, Rogeru treba pomoć - supermodela Nine.

Dokumentarni film "Mila traži Senidu" reditelja Roberta Tomića Zubera ostaje na repertoaru kina Meeting Point, ali će u narednim danima igrati u terminu od 19.00 sati.

Ovaj film prikazan je na 16. Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio Nagradu za ljudska prava.

Film govori o Mili Janković (Senida Bećirović) djevojčici nestaloj u maju 1992. godine, kada su u njeno mjesto Caparde, u BiH, ušle srpske vojne snage. Pedeset mještana, među njima i njena majka Senada (25) i starija sestra Sanda (3), nestalo je ili je ubijeno.

Šesnaest se godina vjerovalo da je i tada devetomjesečna Senida doživjela istu sudbinu. No, Senidina priča je ipak nastavljena. Godine 1993. malu Senidu smještaju u beogradsku obitelj Janković, u dom Živke i Živana.

Odgajana u građanskoj, imućnoj, pravoslavnoj obitelji Senida dobija novo ime - Mila Janković.

Meeting Point ni ovoga vikenda nije zaboravio svoju najmlađu publiku. Mališani i njihovi roditelji u okviru Porodičnog kina vikendom u subotu i nedjelju će moći vidjeti Disneyev film "Dinosaur" u režiji Erica Leightona i Ralpha Zondaga.

U okviru programa Kinoteka četvrtkom, koji se realizira u saradnji s Kinotekom BiH, publika će u kinu Meeting Point večeras imati priliku da pogleda kultni film "Ratovi zvijezda: Nova nada". Riječ je o ostvarenju Georga Lucasa iz 1977. godine, saopćeno je iz kina Meeting Point.