Momenti koji su obilježili dan
576

Ermin Čeliković ima fotografiju za svaki dan prošle godine

Piše: E. G.
(Foto: Ermin Čeliković)
Ermin Čeliković, 18-godišnjak iz Lukavca pored Tuzle, cijelu prošlu godinu je zabilježio na fotografijama. Ovaj student je svaki dan, tačnije 366 dana, snimao fotografije i tako otrgnuo zaboravu cijelu godinu svog života. Budući da stanuje u Grazu, gdje i studira, Ermin je veliki broj fotografija snimio u tom gradu, ali i u gradovima poput naprimjer Venecije.

"Na početak ovog fotoprojekta me navela želja za 'dokumentovanjem' jedne godine svog života. Neki to rade u vidu zabilješki - vode svoj dnevnik, moj način je fotografija. Pored navedenog sam polagao očekivanja u bolje upoznavanje svijeta fotografije", kaže 18-godišnjak.

Kaže da ne voli reći da se bavi fotografijom. "Smatram to samo neobaveznim hobijem koji mi je veoma drag. Sve je počelo radoznalošću koja se pojavila praćenjem interesantnih fotografija svjetskih i lokalnih fotografa. Prvi DSLR fotoaparat sam kupio prije nešto više od dvije godine, ali sam i prije toga snimao fotografije kompaktnim fotoaparatima", kaže ovaj 18-godišnjak za Klix.ba.

Ermin kaže da nikada nije pokušavao zaraditi na osnovu svog fotoaparata, iako su ga mnogi kontaktirali i pitali za cijenu fotografisanja i to uglavnom portreta i nekih privatnih zabava.

"Uzimajući u obzir činjenicu da ne fotografišem iz potrebe za novcem, nego iz zadovoljstva, uglavnom sam davao kontakte poznanika koji to rade za novac", dodaje Čeliković.

Kaže da će fotografija za njega vjerovatno ostati hobi i u budućnost, jer studira Software Development i potpuno je fokusiran na to. "Od programiranja trenutno zarađujem i time se planiram baviti i u buduće", kaže Ermin.

Naš sagovornik kaže da postoje planovi i za izložbu fotografija koje će uključivati ove koje je snimio tokom Projekta 366.

"Kada sam počinjao projekt, o nekom krajnjem ishodu, odnosno izložbi, nisam puno razmišljao, ali sam vremenom donio odluku da se to ipak desi. Još uvijek nisam siguran kako da izvedem izložbu ove vrste. Jeste li bili na nekoj izložbi gdje je izloženo više od 350 fotografija? Koliko bi uopće vremena trebalo da se sve fotografije pregledaju?", pita se Čeliković.

U svakom slučaju, ukoliko ste ljubitelj fotografije i htjeli biste i sami probati zabilježiti neke interesantne detalje oko vas, Ermin savjetuje da je upravo ovakav projekt odličan način za početak.

"Ovaj projekt je moguće realizovati i bez skupocjene fotografske opreme. Dovoljan je obični kompaktni fotoaparat ili čak mobilni telefon. Neki od mojih poznanika i poznanica iz BiH i regije su već počeli svoj 365 projekt i veoma interesantno mi je svakodnevno ih pratiti", kazao je Čeliković.

Neke od fotografija koje je naš sagovornik zabilježio tokom protekle godine možete vidjeti u fotogaleriji.