Zdravlje
40

Vrijeme ne može uvijek izliječiti slomljeno srce

Klix.ba
Za sve one koji vjeruju da je vrijeme najbolji lijek za slomljeno srce naučnici imaju loše vijesti - to ipak nije uvijek tačno.

Stresom uzrokovana kadriomiopatija ili "sindrom slomljenog srca", koja ima simptome slične srčanom udaru, ali bez blokade arterija, može biti uzrokovana akutnim emocionalnim stresom uslijed smrti voljene osobe, razvoda ili teškog prekida.

Iako su oboljeli prijavljivali da su se za nekoliko dana ili sedmica u potpunosti oporavljali, istraživači sa Univerziteta Aberdeen su otkrili da je za zaliječenje potrebno više od četiri mjeseca, te da nakon svega ipak ostaju trajne posljedice.

Dr. Dana Dawson, viši predavač na univerzitetu i konsultant kadriolog u medicinskoj ustanovi Aberdeen Royal Infirmary ističe: "Generalno se vjeruje da se od ovoga stanja osoba može vrlo brzo oporaviti, ali kad smo ove slučajeve podrobnije istražili došli smo do drugačijih rezultata".

Otkrili su da pacijenti nisu u mogućnosti da učestvuju u napornijim aktivnostima niti da se vrate na posao zbog otekline i nestabilnosti pri radu srca, što uzrokuje poteškoće u disanju i pumpanju krvi, prenosi Independent.

"Istraživali smo zašto se pacijenti mjesecima poslije nastavljaju žaliti i pored toga što nema vidljivih problema sa njihovim srcima", kazala je naučnica.

Ovaj sindrom, nazvan Takotsubo kardiomiopatija, uglavnom pogađa žene, a prvi put je dijagnosticiran u Japanu 1990. godine. Ogromna tuga od smrti voljene osobe također može udvostručiti rizik od stvarnog srčanog udara. Naučnici na univerzitetu St. George's u Londonu utvrdili su da je 16 od 10.000 pacijenata starijih od 60 godina 30 dana nakon partnerove smrti doživjelo srčani ili moždani udar.