Umanjite svrbež
51

Ujedi komaraca vas izluđuju? Jeftino rješenje za mučni svrab sigurno već imate u kuhinji

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ne postoji ništa tako izluđujuće kao svrab nakon uboda komarca. Međutim, postoji jefitno rješenje koje sigurno imate u svojoj kuhinji.

Iako ste odlučili da ne dodirujete izbočine koje vam prekrivaju ruke i noge, osjetit ćete lagano škakljanje koje će u jednom momentu prerasti u tako intenzivan svrab da ga je nemoguće zanemariti.

Ako ste potrošili već dovoljno novca na masti i kreme za koje se čini da ne djeluju, nemojte više očajavati. Postoji jeftin sastojak za koji zdravstveni stručnjaci kažu da može smiriti vaš svrab, a vjerovatno ga već imate u kuhinji.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), sve što vam treba je malo sode bikarbone i vode. Jednostavno pomiješajte supenu kašiku praha s dovoljno vode da dobijete pastu i nanesite je na upaljeno mjesto za trenutno ublažavanje svraba.Trebali biste pričekati 10 minuta prije nego što ga isperete.

Međutim, prije nego što počnete s nanošenjem paste, CDC preporučuje da prvo učinite nekoliko stvari.

Prvo morate oprati područje sapunom i vodom. Zatim stavite led na ugrizenu kožu na 10 minuta kako biste smanjili oticanje ili svrab. Nakon toga nanesite smjesu od sode bikarbone.

Vezani članci