Mnogo efikasniji od ljudi
8

Kalifornija upotrebljava dronove za borbu protiv komaraca

D. B.
U pokušaju da se uhvati u koštac s rastućom populacijom komaraca i spriječi širenje bolesti u južnoj Kaliforniji, vlasti su počele upotrebljavati novu metodu, a to su dronovi "naoružani" kuglicama spora ispunjenih bakterijama.

Riječ je o visokotehnološkim dronovima koji unose revoluciju u kontrolu komaraca ciljajući njihov razvoj u močvarama, velikim ribnjacima i parkovima. Neviđeni porast broja komaraca nakom zime, koja je donijela izuzetno velike količine padavina, primorao je Orange County na drastične mjere u borbi protiv ove velike prijetnje.

"Zbog kiše ima dosta više komaraca. Ovdje možete vidjeti da je gotovo svaki barski ribnjak pun vode", zjavio je John Savage, čovjek koji je upravljao dronom u rezervatu San Joaquin Marsh.

Uobičajeni tretmani protiv komaraca uključuju radno intenzivne metode kao što su prskalice, kamioni, avioni i helikopteri, međutim, korištenje dronova nudi precizniji i manje invazivan pristup.

Kiet Nguyen, vektorski ekolog iz okruga, tvrdi da je mogućnost drona da pristupi teško dostupnim područjima "promijenila igru".

"Uvijek tražimo napredak u tehnologiji, šta može učiniti posao efikasnije obavljenim, korisnijim za tim i manje invazivnim", kazao je on.

Dok bi radniku s rancem trebalo više od sat vremena da obrati 0,4 hektara zemljišta, to dron obavi za manje od dvije minute.

Ovi dronovi imaju i dodatnu prednost, a to je minimalno ometanje lokalne divljači.

"Radili smo studije u kojima smo posmatrali ptice. One se obično vraćaju odmah nakon što dron obavi posao. Dakle, ako ništa drugo, dronovi su bolji za životnu sredinu", rekao je Savage.

Sam tretman je također bezopasan za druge divlje životinje i cilja larve komaraca.

Okrug Orange County sve više napreduje u borbi protiv komaraca kombinovanjem tehnološkog napretka i pažljivog posmatranja. No, namjera je i da se reguliše njegova upotreba na siguran način, s tim da okrug nalaže operaterima dronova da imaju dozvolu za daljinskog pilota izdanu od Federalne uprave za avijaciju, kao i licencu kalifornijskog odjela za regulativu pesticida za tehničku kontrolu vektora.

Dronovima je dozvoljeno da lete iznad naselja.

Leading Aerial Technologies proizvodi dronove PrecisionVision 35 koji se koriste distribuciju tretmana u obliku granula ili tečnog larvicida, dok dronovi Ispire 2 kompanije DJI obavljaju nadzor.

Dok su bolesti koje prenose komarci dugo predstavljale prijetnju javnom zdravlju, nedavni razvoj događaja još više izaziva zabrinutost. Uprava Evropske unije za prevenciju bolesti je istakla da je zbog klimatskih promjena povećan rizik od virusnih bolesti koje prenose komarci.