Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ja imam MIOPIJU, i moj mladji brat od nas 4 djece, mama takodjer. Dakle PRVO: Kratkovidost je NASLJEDNA i ISKLJUCIVO nasljedna bolest Nicim drugim se NE MOZE dobiti, samo NASLJEDJEM. Postoje tri nacina KOREKCIJE. a) naocale b) kontaktne lece c) laserska operacija leca u oku. Clanak KOJI su ponovo \"protumacili\" ne govori o lijecenje kratkovidosti, nego samo o smanjenom riziku za PROGRESIVNO pogorsanje bolesti. Clanak pise SAMO o smanjenju zamora ociju kod KRATKOVIDE djece, a ne o lijecenju, jer se to moze samo OPERACIJOM (rizicnom) lijeciti, a najuobicajenije korekcije su naocale ili kontaknte lece. Kratkovide osobe VIDE jako dobro na blizinu, lako im je citati i vidjeti male stvari u blizini ociju. Ali kratkovide osobe vide MUTNO i NEJASNO vec na par metara (moja mama je pozdravljala NEPOZNATE osobe za nju na ulici), i zbog toga NESVJESNO naprezu misice da bi mogli vidjeti, a zbog toga se bolest POGORSAVA jos vise.
valjda sprijecava kratkovidnost, a ne lijeci
Iako iskustvo govori da su vjerovatno na pravom tragu, istrazivanje nije dobro uradjeno. Grupe su iz razlicitih zemalja, sa razlicitih kontinenata. Imaju razlicite tipicne navike i ishranu. Grupe treba da su sto je moguce slicine osim u dijelu koji se ispituje. Znaci trebalo bi uzeti dvije grupe djece samo iz Australije (ili samo iz Kine), idealno iz istog mjesta.