Zdravlje
0

Sunce liječi kratkovidnost kod djece

Sarajevo-x.com
Igra na svježem zraku uveliko smanjuje rizik od kratkovidnosti djeteta, pokazuju rezultati novog istraživanja australijske vlade, jer sunčeve zrake zaustavljaju iskrivljenje očne jabučice, te tako sprečavaju nastanak kratkovidnosti.

Kratkovidnost kod djeteta najčešće nastaje ood pretjeranog gledanja televizije, upotrebe kompjutera od najranijih dana, te čitanja ili crtanja pod električnim svjetlom, a ista djeca probleme prave probleme s vidom imaju tek u odrasloj dobi.

Miopija ili kratkovidnost, po riječima ljekara, češće se javlja u djetinjstvu ali u kasnijim godinama sve teže nositi s njom.

Australijski istraživači otkrili su da sunčeva svjetlost oslobađa kemikalije koje preventivno djeluju na iskrivljenje očne jabučice prilikom koje nastaje kratkovidnost.

Istraživači su uporedili vid kod dvije grupe sedmogodišnjaka, s tim da je jedna grupa bila iz Australije, dok je druga grupa djece bila iz Kine.

Djeca su otprilike imala iste navike gledanja televizije i igranja kompjuterskih igrica, s tim da su australijska djeca svaki dan po dva sata provodila napolju na svježem zraku.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je 30% djece iz Kine kratkovidno, deset puta više nego kod djece iz Australije koja su boravila na suncu.

'Postoji ogroman rast kratkovidnosti kod djece koja žive u urbanim sredinama, a vijest da pretjerano čitanje ili gledanje TV-a oštećuje vid nije nova. No, ono što je definitivno novost jeste to da sunčeve zrake mogu pozitivno djelovati na kratkovidnost', rekao je profesor Ian Morgan, jedan od autora studije, inače zaposlen u australijskom Istraživačkom centru za probleme s vidom.