Za ljekare i farmaceute
45

Promo / Sandoz priprema Vodič za racionalnu i pravilnu upotrebu antibiotika

Evropski dan svijesti o antibioticima “The European Antibiotic Awareness Day“, koji se obilježava 18. novembra, ima za cilj da ukaže na važnost opreznog korištenja antibiotika kao i na prijetnju javnom zdravstvu koju može prouzrokovati rezistencija na antibiotike.

Najnoviji podaci potvrđuju da se u cijeloj Evropskoj uniji broj pacijenata zaraženih rezistentnim sojevima bakterija povećava i da je otpornost na ovu grupu lijekova glavna prijetnja javnom zdravlju.

Obzirom na dugu tradiciju u proizvodnji i distribuciji antibiotika, a u skladu sa svojim društveno-odgovornim poslovanjem, farmaceutska kompanija Lek, članica skupine Sandoz, aktivno radi na izradi Vodiča za racionalnu i pravilnu upotrebu antibiotika.

Koncept se zasniva na skupu lako primjenjivih i prihvatljivih protokola koji se tiču najučestalijih infektivnih oboljenja i njihovog pravilnog tretmana, uključujući i samu terapiju antibioticima. Informacije sadržane u ovom vodiču omogućit će zdravstvenim radnicima više sigurnosti pri izboru terapije za određena infektivna oboljenja; samim tim će se smanjiti potreba za polipragmazijom; smanjuju se ukupni troškovi kao i dužina liječenja samog pacijenta, a u konačnici i rezistencija na antibiotike.

"Vodič je prvenstveno namijenjen zdravstvenim radnicima pa će distribucija biti i usmjerena prema zdravstvenim ustanovama. Cilj je da ljekari i farmaceuti, prilikom preporuke antibiotske terapije, uzimaju ovaj vodič kao polaznu osnovu čime će i sami doprinijeti zaustavljanju pošati koja se zove rezistencija na antibiotike. Rezistencija bakterija je globalni zdravstveni problem, koji je naglašen pretjeranom upotrebom ove vrste lijekova. Povećana antimikrobna rezistencija uzrokuje teške infekcije, produženo bolničko liječenje, komplikacije i povećanje mortaliteta, a šta nas više košta nego ljudski život", poručili su iz kompanije Lek.

Autori Vodiča za racionalnu i pravilnu upotrebu antibiotika su istaknuti medicinski stručnjaci iz različitih oblasti (infektolog, mikrobiolog, pedijatar, urolog, pulmolog, ORL specijalista, ljekari porodične medicine, itd.) koji su na osnovu vlastitog iskustva, ali i zvaničnih svjetskih vodiča za pravilnu i racionalnu upotrebu antibiotika, donijeli zaključke vodeći računa o realnoj mogućnosti sprovođenja tih protokola u BiH zdravstvu.

Prva distribucija vodiča se očekuje krajem godine u Srednjobosanskom kantonu, a do polovine 2019. godine je planirano da ovaj primjer prate i zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu . Istovremeno je pokrenuta i saradnja ljekara na ovu temu iz RS i FBiH u okviru Sandoz GP Akademija.

"Obzirom da mnogi zdravstveni profesionalci u našoj zemlji nesebično rade na kontinuiranoj edukaciji kako ličnoj tako i edukaciji samih pacijenata, u budućnosti planiramo naparaviti informativne brošure i za pacijente koje će također imati za cilj podizanje svjesti o problematici rezistencije na antibiotike" poručili su iz Leka.