Širenje dezinformacija
18

Popularni sok od celera internet zabluda: Ljekari tvrde da nema medicinskih kvalifikacija

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dok Instagram influenseri s milionima pratilaca i mnoštvom preporuka slavnih ličnosti tvrde da ispijanje soka od celera liječi hronične bolesti, ljekari ističu kako on nema nikakvu medicinsku kvalifikaciju.

Prema riječima brojnih nutricionista, mnoge tvrdnje o ljekovitim svojstvima celera i drugog voća i povrća nauka uopće ne podržava, piše BBC.

Ukoliko provodite mnogo vremena na Instagramu, vjerovatno ste naišli na ljude koji ne ispuštaju zeleni napitak - sok od celera. Kako pišu, ovo je superherojsko piće s obzirom na njegovo pozitivno djelovanje na organizam.

Googleove statistike pokazuju malu zastupljenost ovog soka na internetu u ranijim godinama, dok je interes za zelenim napitkom vrtoglavo skočio u proteklooj godini.

Da ne bude neke zablude, prenosi BBC riječi ljekara, sok od celera nije loš za ljude, ukoliko se pije u normalnim količinama. U svom sirovom stanju, sok celera ima malo kalorija i sadrži pristojnu količinu vitamina K zajedno s tragovima drugih vitamina i minerala.

Međutim, ljekari su zabrinuti zbog sve većeg broja zagovornika pijenja ovog slatkog zelenog povrća koji iznose nepravilne tvrdnje o zdravstvenim koristima celera.

Ljekari također brinu da bi stalni savjeti o potrebama ispijanja ovog soka mogli spriječiti ljude da potraže pomoć kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

Veliki utjecaj na korisnike Instagrama ima čovjek koji sebe naziva medicinskim medijumom, a njegovo pravo ime je Anthony William.

On ima više od dva miliona pratilaca na Instagramu i još 3,4 miliona na Facebooku. Na njegovoj web stranici Medical Medium nalaze se potvrde brojnih poznatih ličnosti, uključujući tenisku zvijezdu Novaka Đokovića. Pojavljivao se i u TV emisijama, a jedna od njih je i "Keeping Up with Kardashians".

Prema njegovom pisanju, celer pomaže u liječenju fibromijalgije, odnosno boli u mišićima, ligamentima i tetivama, dok maline uklanjaju virusne infekcije iz krvotoka. William čak tvrdi da sok od celera pomaže u liječenju raka i dijabetesa. Uz sve to, on tvrdi kako uopće nije medicinski potkovan, već dolazi do informacija uz "pomoć duha".

"Kada sam bio mali, čuo sam glas koji je govorio:'Ja sam najveći duh. Iznad mene nema nikoga osim samog Boga'", rekao je William jednom prilikom.

Medicinski profesionalci daleko su od uvjerenja u njegove tvrdnje.

Austin Chiang, gastroenterolog iz Filadelfije, koji snima video zapise na svom YouTube kanalu, rekao je za BBC da tvrdnje Williamove agencije Medical Medium nisu u skladu s naukom i mogu potencijalno biti štetne za pacijente.

"Mi koji svakodnevno praktikuju medicinu možemo vidjeti da ono što on izlaže zaista se dokazuje ni sa čim. Smatramo da to zaista doprinosi dezinformacijama i može biti štetno za naše pacijente. Mislim da je dio onoga što takve račune na društvenim mrežama čini privlačnima jeste to što kad jedete voće i povrće i usvojite zdrav način života, vjerovatno ćete iskusiti neke od prednosti koje se navode. Međutim, oni koji rade u zdravstvenoj industriji redovno sreću pacijente koji se prekasno pojave u našim klinikama jer su vjerovali u savjete takvih stručnjaka ili se javljaju u hitnu pomoć zbog tegoba uzrokovanim iz istih razloga", kaže Chiang.

Ljekar iz Filadelfije dodaje kako mora postojati veća kontrola medicinskih sadržaja koji se objavljuju na mreži, naročito kada je riječ o popularnim pojedincima koje prate i kojima vjeruju milioni ljudi.

Procesi verifikacije podataka razlikuju se od platforme do platforme, ali većina velikih društvenih medija, uključujući Facebook, Instagram i YouTube, ne provjeravaju specifične kvalifikacije, istinu ili pouzdanost postova te video zapisa.