Zdravlje
33

Pet savjeta za zdrav život

Klix.ba
Mnogima je veoma teško čvrsto odlučiti i izabrati zdrav način života, no, to se svakako isplati učiniti jer tako čuvate i unaprjeđujete svoje mentalno i fizičko zdravlje. Čak i male promjene donose značajne rezultate.

Pokrenite se

Postoje programi vježbanja koji obećavaju nevjerovatne transformacije tijela u kratkom vremenskom periodu, no, takve metode su iscrpljujuće. Ako volite takav izazov, onda počnite s radom, a ako to nije za vas, onda postoji drugo rješenje. Počnite s hodanjem, jer hodanje ne uzrokuje veliko opterećenje na zglobove. Deset minuta hoda ulicom će povećati izdržljivost organizma i poboljšati metabolizam. Kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju hodanje na otvorenom, potražite teretanu. Eliptične sprave ne stvaraju opterećenje za vaša koljena, a za veće izazove podesite otpor. Odličan izbor je i pokretna traka, koja dozvoljava promjenu nagiba.

Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljne količine vode od vitalnog je značaja za vaše zdravlje. Pravilna hidratacija potiče probavu, funkcije organa i štiti zglobove. Unošenje dovoljne količine vode dnevno održava vašu kožu zdravom, a pospješuje eliminaciju toksina iz organizma. Dodatne količine vode je potrebno piti u slučaju fizičkih napora, jer se voda gubi znojenjem. Sportska pića su dobra nakon napornih treninga jer nadoknađuju elektrolite, ali trebate znati da sadrže šećer i kalorije, što nećete naći u vodi. Voćni sokovi su dobri za hidrataciju i sadrže minerale i vitamine, ali ih ne treba konzumirati prekomjerno, s obzirom da i najprirodniji sokovi sadrže šećer, a ponekad i velike količine natrija.

Svjež zrak i sunce

Izlaganje sunčevoj svjetlosti ima korisne efekte, a jedan od najvažnijih je to što, kada je koža izložena suncu, dolazi do stvaranja vitamina D, koji pomaže tijelu da absorbuje kalcij, ključan za čvrste i zdrave kosti. Nizak nivo vitamina D može dovesti do razvoja karcinoma, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i depresijae. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, koji sprečava bolesti kostiju poput osteoporoze i rahitisa. Sunce nije jedini izvor vitamina D, jer se on nalazi i u mliječnim proizvodima, jajima i ribi.

Odmor i opuštanje

Nikada nemojte potcijeniti važnost dobrog sna. Zbog brzog života tijelu je potreban odmor, a nedovoljno sna i opuštanja dovodi do umora, depresije i napetosti. Duži periodi manjka sna dovode do narušavanja raspoloženja, mogućnosti pravilnog prosuđivanja i pamćenja, a mogu uzrokovati i bolesti srca i depresiju. Nekada ljudi pokušavaju ostati budni sve dok ne riješe problem, ali se bolje odmoriti, jer se rješenje lakše pronalazi nakon odmora.

Jedite prirodnu hranu

Ako na pakovanjima namirnica vidite sastojke koje ne možete ni izgovoriti, onda znajte da nisu za vaše tijelo. Svježe voće i povrće, proteini i žitarice su najbolja hrana za vaše tijelo. Najbolje je samostalno pripremati jela. Osim toga, pazite koje lijekove, pastu za zube, šampone, sapune, gelove za tuširanje i kozmetiku koristite.