Uvrstite ih u svoj dan
10

Pet dnevnih navika koje vam mogu pomoći da živite duže, a za koje je potrebno svega pet minuta

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Produživanje vašeg životnog vijeka nije nešto što se može dogoditi trenutno, ali uključivanje brzih i jednostavnih navika u svoj dan kako bi postale dio vaše rutine moglo bi biti ključ za duži život i poboljšanje zdravlja.

Ovih pet dnevnih navika pomoći će vam da živite duže, a za njih je potrebno svega pet minuta vremena.

Meditacija

Dokazi sugeriraju da svjesnost i meditacija mogu sniziti nivo stresa uz poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Smanjenje stresa može biti posebno važno kada je u pitanju dugovječnost, a studije povezuju visok nivo stresa s kraćim životnim vijekom.

U međuvremenu, istraživači s Harvarda nedavno su sugerirali da stres može uzrokovati da tijelo biološki stari brže nego što bi prirodno, a testiranja na miševima su pokazala da opuštanje smanjuje brzinu starenja u roku od samo nekoliko dana nakon stresnog događaja.

Uzimajući sve ovo u obzir, uzimanje 30-minutne sesije meditacije može biti zastrašujuće i lako je pustiti svoj um da odluta umjesto da se fokusirate na zadatak koji je pred vama.

Da razbistrite svoj um i da se fokusirate na sadašnji trenutak možete i za manje od jednog minuta. To može biti jednostavno kao fokusiranje na disanje.

Odradite 5-minutni trening

Redovna vježba je moćan alat protiv starenja, ali ne morate svaki put raditi punu sesiju u teretani. Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 11 minuta brzog hodanja svakog dana smanjuje rizik od prerane smrti za 23 posto.

Specijalista protiv starenja je predložio da radite petominutne trening u radnom danu, kako biste pomogli u fokusiranju i produktivnosti.

Pokušajte s pokretima kao što su čučnjevi ili brzo hodanje. Osim što vam pomaže da se oporavite, vježba može imati i dugoročne zdravstvene prednosti kada je u pitanju dobro starenje.

Fokusirajte se na vrijeme spavanja nego na sate

Dobar san je kamen temeljac dobrog zdravlja. Obrasci spavanja se mijenjaju kako starimo, a nedostatak sna može direktno utjecati na način na koji se osjećamo.

NHS preporučuje odraslima da imaju između sedam i devet sati noću, ali da je pridržavanje rasporeda spavanja važnije od spavanja duže vremena.

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoj raspored spavanja je da se pobrinete da spavate i budite se u isto vrijeme, čak i vikendom.

Pozovite prijatelja umjesto tipkanja

Ostanak u vezi s voljenim osobama i prijateljima te druženje mogu biti ključ dobrog starenja. To dolazi nakon što su istraživači sa Stanforda sugerirali da usamljenost može postarati ljude koliko i pušenje 15 cigareta dnevno.

Provođenje vremena s drugima može vam pomoći da se osjećate povezanije i manje anksiozno. Preporučuje se da odvojite vrijeme da vidite svoju porodicu ili upoznate nove ljude.

Navedite tri stvari na kojima ste zahvalni

Kako je smanjenje stresa najvažnije za dobro starenje i poboljšanje zdravlja, još jedna metoda koju možete isprobati je praksa zahvalnosti.

Odvojite nekoliko minuta dnevno da navedete tri stvari na kojima ste zahvalni. To ne mora biti nešto revolucionarno – može biti jednostavno kao da ste zahvalni na mirisu jutarnje kafe ili da je vaša porodica dobro i zdrava.

Istraživanja sugeriraju da bi zahvalnost mogla poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje, možda i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.