Zdravlje
38

Ovo su razlozi zbog kojih ste stalno umorni

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Manjak sna nije jedina stvar koja crpi vašu energiju. Male stvari koje radimo ili pak ne radimo mogu nas iscrpiti i psihički i fizički te učiniti naš dan lošim. Magazin Health objašnjava neke loše navike koje svi imamo, a zbog kojih se osjećamo umorno, ali i nekoliko trikova koji će vam pomoći da se osjećate odlično.

1. Preskačete vježbanje kada ste umorni

Preskakanje tjelovježbe kako biste sačuvali vašu energiju zapravo je stvar koja radi protiv vas. U studiji Univerziteta u Georgiji pokazalo se kako su ljudi koji su vježbali po dvadesetak minuta tri puta sedmično osjećali mnogo manje tjeskobe i imali više energije u narednih šest sedmica. Redovne vježbe dovode do jačanja organizma i njihove izdržljivosti te pomažu rad kardiovaskularnog sistema tako što do vašeg tkiva dovodi kisik i hranjive materije. Sljedeći put kada poželite da se svalite na kauč, malo prošetajte. Nećete se pokajati.

2. Ne pijete dovoljno vode

Ako ste barem i blago dehidrirani, čak ako izgubite i dva posto tečnosti, to oduzima puno energije, tvrdi Amy Goodson, nutricionistica iz Teksasa. Dehidracija oduzima redukciju volumena u krvi, što je čini slabijom. Zbog ovoga vaše srce slabije pumpa i usporava dotok oksigena i hranjivih materija u mišiće i organe.

3. U organizam ne unosite dovoljno željeza

Manjak željeza može dovesti do toga da se osjećate iritirano i slabo, kao i bez mogućnosti da se koncentrišete. Naime, to dovodi do toga da manje oksigena dolazi do mišića i ćelija. Pokušajte to nadoknaditi jedući tamno zeleno povrće, grah, jaja, orahe, puter od kikirikija i kombinujete ih sa jelima koja su bogata vitaminom c.

4. Perfekcionisti ste

Težite perfekciji, što je, budimo relani, nemoguće, i čini vaš posao težim nego što je to stvarno potrebno. Postavljanje ciljeva koji su toliko nerealni i nemogući za dostizanje dovedu do toga da na kraju nema lične satisfakcije. Najbolje je da postavite granice kada je u pitanju vaš posao i da se natjerate da ih poštujete. Na kraju ćete shvatiti da dodatno vrijeme koje ste trošili na posao nije zapravo doprinijelo njegovom unapređenju.

5. Paničarite bez potrebe

Ako umišljate da ćete dobiti otkaz u onom momentu kada vas šef pozove na neplanirani sastanak, ili se bojite voziti bicikl zbog mogućnosti da doživite nezgodu, onda ste krivi zato što od svake situacije unaprijed pravite katastrofu ili očekujete najgori mogući scenarij. Takva anksioznost može vas paralizovati i mentalno iscrpiti. Kada vas spopadnu crne misli udahnite duboko i pitajte sebe šta je zapravo najgore što se može desiti. Izađite, meditirajte, vježbajte i podijelite svoje brige sa drugima. To će vam pomoći u opuštanju

6. Preskačete doručak

Hrana koju jedete je vaše gorivo i kada spavate vaše tijelo troši materije koje ste u organizam unijeli tokom večere, a kako bi vaš organizam dobio potrebne vitamine i kisik. Kvalitetan doručak će vaš organizam natjerati da pokrene metabolički proces.

7. Živite na brzoj hrani

Hrana puna šećera i masnoća povećava indeks koji pokazuje kako se brzo on sagorijeva. Održavajte nivo šećera u krvi na normalnom nivou tako što ćete pripaziti na ishranu i preferirati piletinu, smeđu rižu, paradajz, salatu...

8. Probajte reći "ne"

Zadovoljavanje drugih često je nauštrb vaše sreće i energije. Da stvar bude gora, bit ćete preplavljeni osjećajem bijesa. Ukoliko vas trener vašeg sina moli da napravite kolačiće za cijeli fudbalski tim ili pak šef traži da radite i subotom, recite ne.