Zdravlje
47

Novi trend u SAD-u: Gas za smijanje kao pomoć trudnicama na porodu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kako bi trudnicama olakšali porod, ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država su se odlučili za novu tehniku pomoći prilikom poroda, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj - gas za smijanje ili nitratni oksid.

Maska sa gasom se mora držati oko 30 sekundi prije kontrakcija, a za manje od minutu ovaj plin umanjuje anksioznost i bolove.

I dok stručnjaci dijele mišljenje o tome da je epiduralna anestezija jedan od najefikasnijih načina suzbijanja boli tokom poroda, nitratni oksid je, kako kaže dr. Edward Yaghmour, anesteziolog i čan Američkog društva anesteziologa, manje invazivna opcija koja mozgu pomaže da se nosi sa nesnošljivim bolom tokom poroda.

"Što više plina udišete, to je efekt jači. Sami možete odrediti koliku količinu želite udahnuti", pojašnjava dr. Yaghmour.

Nitratni oksid je plin bez boje i mirisa, slatkastog okusa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i podražaj na smijeh, te se naziva "gas za smijanje". U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, te se upotrebljava u medicini. Dobija se iz zemnog plina i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim, a prihvatljivi dnevni unos nije određen. Pored osnovne primjene u medicini, nitratni oksid se koristi i kao potisni gas (propelant) za aerosol pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe) kao i za farmaceutske i kozmetičke preparate.

I iako se nitratni oksid smatra generalno sigurnim, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu Obstetrics & Gynecology, stručnjaci nisu sigurni da li korištenje plina za smijanje može na bilo koji način utjecati na fetus.

Ipak, bez obzira na to, ljekari nisu zabrinuti, a u SAD-u se sve više trudnica odlučuje na ovakvu pomoć prilikom poroda.