Vakcina protiv raka maternice
0

Negativne posljedice mogu biti ozbiljne

Sarajevo-x.com
Više od 1300 djevojčica u Velikoj Britaniji koje su dobile vakcinu protiv raka grlića maternice pate od neugodnih posljedica cijepljenja, piše Daily Mail.

Iako je prošle godine u Velikoj Britaniji vakcinisano više od 700.000 djevojčica u dobi od 12 i 13 godina života, 1300 njih pretrpilo je neugodne posljedice vakcine protiv raka grlića maternice.

Jedan dio djevojčica za posljedicu je imao prolaznu paralizu, epileptične napade i zamagljen vid, dok su druge djevojčice imale vrtoglavicu, groznicu, te slabost u mišićima.

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije smatra da je broj djevojčica koje su imale negativne posljedice očekivan s obzirom da je dosad vakcinisano više od 700.000 djevojčica.

'Očigledna dobrobit za zdravlje žena mora nadvladati strah od neželjenih posljedica. Ovo je vakcina koja može spasiti život hiljada žena', izjavio je Robert Music, direktor britasnkog Fonda za pomoć oboljelima od raka maternice.

Vakcina protiv raka grlića maternice zapravo je trajna zaštita od zaraze humanim papiloma virusom (HPV), seksualno prenosivom bolešću koja izaziva 70 posto tumora na grliću maternice.

Da bi vakcina bila efektivna djevojčice je moraju dobiti prije nego stupe u seksualne odnose, a najčešće je primaju djevojčice u dobi od 12 i 13 godina života. Roditelji mogu odlučiti da li će dijete primiti vakcinu ili ne.

Djevojke od 17, 18 godina također mogu primiti vakcinu kao jedan vid zaštite od HPv-a, ali vakcina im ne garantira da neće oboljeti od zloćudne bolesti.