Poboljšava kvalitet sna
75

Navečer se teško uspavljujete? Isprobajte pravilo koje će vam olakšati večernju rutinu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pravilo 3-2-1 je zgodna smjernica koja vam može pomoći da optimizirate higijenu spavanja i poboljšate kvalitetu sna.

Dobar san jedna je od najvažnijih i najpotcjenjenih aktivnosti za održavanje dobrog zdravlja. Čini vas produktivnijim, podiže vam raspoloženje i jača vaš imuni sistem. Tokom spavanja, vaš mozak konsoliduje sjećanja i učenja, kao i popravlja i stvara nove ćelije koje su ključne za funkciju vašeg mozga i pamćenje.

Tu se ne radi samo o broju sati koje provedete u snu, već se morate pobrinuti da spavate kvalitetno. Dakle, kako možete postići dobar san? Pokušajte slijediti ovo jednostavno i efikasno rješenje: pravilo 3-2-1.

3 sata prije spavanja: Nema više teških obroka

Teški obroci ili slatke grickalice u satima prije spavanja mogu vam izazvati nelagodu. Hrana može uzrokovati probavne smetnje, refluks i nadimanje kod nekih ljudi što vam otežava da zaspite. Kasno jedenje također može narušiti vaš cirkadijalni ritam, koji je vaš prirodni tjelesni sat koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Preporučuje se i da odbacite alkohol prije spavanja.

2 sata prije spavanja: Nema posla

Neka vaš um uspori i opusti se tako što ćete ukloniti poslovne e-poruke, projekte ili pripreme najmanje dva sata prije spavanja. Vaš mozak će nastaviti raditi i razmišljati dok se pripremate za spavanje, što znači da ćete biti produktivniji tokom dana ako kvalitetnije spavate.

1 sat prije spavanja: Nema elektronskih uređaja

Nema više ekrana. To znači da više nema skrolovanja po društvenim mrežama ili gledanja Netflixa. Plavo svjetlo koje emituju elektronski ekrani može potisnuti proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san, i otežati vam da zaspite.

Izlaganje jakom svjetlu također potiskuje oslobađanje dopamina, hemikalije u mozgu koja kontrolira vašu motivaciju, što vam otežava ustajanje iz kreveta ujutro.