Zdravlje
0

Naučnici konačno otkrili zašto gripa napada zimi

Sarajevo-x.com
Već desetljećima liječnici širom svijeta pokušavaju otkriti misteriju zašto gripa uvijek napada zimi, a sada su izgleda konačno pronašli odgovor na ovo zbunjujuće pitanje.

Prema novom istraživanju američkih naučnika, virus influence oblaže sam sebe u zaštitni masni sloj koji je dovoljno čvrst da izdrži hladne temperature.

Ovaj materijal se topi samo kada dospije u dišne puteve, gdje ostavlja virus da slobodno inficira stanice. Međutim, kada nastupe toplije vanjske temperature, zaštitni sloj se topi prije nego što dospije u organizam čovjeka ili životinje, te bacili nestaju prije nego što uspiju inficirati nekoga.

"Zaštitni sloj virusa influence se, poput bombona u našim ustima, topi kada ulazi u dišne puteve i samo u tečnom stanju virus može ući u stanicu i inficirati je", objasnio je Joshua Zimmerberg iz National Institute of Child Health and Human Developmenta, koji je i sproveo ovu studiju.

U prošlosti, naučnici su radili na teorijama da je gripa češća pojava u zimskom periodu zbog činjenice da ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorijama ili možda zbog toga što sunčevo zračenje ljeti ubija bacile, ali do sada nijedno istraživanje nije uspješno objasnilo zašto zimi imamo epidemije gripe.

"Sada kada razumijemo kako virus gripe štiti sam sebe kako bi se mogao širiti od osobe do osobe, možemo raditi na načinima destrukcije ovog zaštitnog mehanizma", kazao je Duane Alexander, direktor NICHD-a, a prenio Daily Mail.

Influenca i ostali virusi respiratornog trakta mogu se širiti putem kapljica i to kašljanjem, kihanjem i pričanjem.

Zimmermanov tim je koristio nuklearnu magnetnu rezonancu kako bi što bliže mogli promatrati vanjski sloj virusa gripe.

Virus gripe je složen organizam koji se ne može sam od sebe replicirati, pa se zalijepi za drugu stanicu, prije nego što ubrizga materijal u nju i pretvori je u tvornicu virusa.