Zdravlje
50

Najbitniji faktor za mršavljenje i postizanje rezultata

Piše: Džemal Gekić
Postoji mnogo različitih faktora za efikasno mršavljenje koji stvaraju sve veću konfuziju o tome na šta bi se trebalo fokusirati.

Logično je pomisliti da se radi o nekom metodu ili izbacivanju nečega iz ishrane ili ubacivanju nečega u ishranu, ali odgovor je mnogo jednostavniji od toga. Najbitniji faktor se nalazi u vama. Radi se od preuzimanju odgovornosti.

Sve dok se to ne desi, svi vaši rezultati neće biti u Vašim rukama, već u rukama svih drugih, ljudi i situacija. Šta to znači?

Čovjek ima izbor za sve ono što uradi u životu, a tu spada i njegov izgled i to da li će biti mršav, debeo, jak, slab, bez kondicije, bez energije, sa neograničenom energijom... Čim prihvatite da je do vas, a ne do nekoga drugog, preuzimate kontrolu i onda tek možete napraviti rezultate.

Dokle god pojedete (kolač, čips, sok, fast food...) jer ste u gostima, nekome je rođendan, svadba, dobio neko dijete, kupio stan, auto, "pao Vam šećer", "slabi ste na", vikend, stresan dan, bili ste kod mame, na godišnjem ste, na pauzi, ništa nije bilo drugo pri ruci...

Dokle god ne odete na trening jer je kiša, sunce, vruće, hladno, visok datum, niste naspavani, imate obaveza, nemate vremena, nemate s kim, gužva je, nema nikoga, ne znate gdje bi, ne znate šta bi, ne znate smijete li, sutra ćete, od ponedjeljka, u horoskopu piše izbjegavajte zamaranje, daleko je, ne približava se ljeto, nemate opremu, tamo nema wirelessa, ne biste da se previše "napušete", u vezi/braku ste pa sada ne morate, demonstracije su, rat na Bliskom istoku...

Koliko često čujete da neko kaže, izvini do mene je, ja sam kriv, moja greška, neće se ponoviti, hajde da ispravimo, popravimo, nastavimo kako treba? Koliko često sebe čujete da to kažete?

Dokle god ne preuzmete odgovornost da je do vas, uvijek ćete naći jedan od navedenih ili neki novi, još bolji izgovor i velike su šanse da je upravo to faktor zbog kojeg ne ostvarujete rezultat koji želite.

Svaka vaša odluka je do vas i kada preuzmete odgovornost za svoje odluke, tada ćete vi imati kontrolu nad sobom i kako izgledate i kako se osjećate i jeste li zdravi, puni energije, kondicije, života.