Obratite pažnju
7

Ovo su nedostaci visokoproteinske dijete za gubitak težine

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi pojedinci povećavaju unos proteina dok su na dijeti iz nekoliko razloga. Uglavnom, dijeta bogata proteinima čini da se osjećate sitima dugo nakon obroka, što zauzvrat može suzbiti vaš apetit i pomoći vam da izbjegnete nezdravu želju za hranom.

Međutim, kao i sa bilo čim, postoje i prednosti i nedostaci kada je u pitanju održavanje visokoproteinske dijete za mršavljenje.

Možete unijeti više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno

Ako se uglavnom odlučite za masne izvore proteina kao što su prerađeno meso i punomasni mliječni proizvodi, možda ćete na kraju dobiti više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno da izgubi težinu.

Štaviše, ove namirnice sadrže mnogo soli pa izazivaju nadimanje i zadržavanje tečnosti, a većina njih je upalna, što čini gubitak težine izazovnijim.

Možete dobiti zatvor pa dobiti na težini

Dijeta bogata proteinima obično ne sadrži mnogo povrća, voća i cjelovitih žitarica, što znači da imaju malo vlakana. Vlakna su ključna jer ubrzavaju vaš metabolizam i pražnjenje crijeva.

Ne samo da većina ljudi ne želi da bude aktivna i sagorjeva kalorije kada ima zatvor, već kada vide povećanje tjelesne težine na vagi, iako to nije tjelesna mast, obeshrabruju se i veća je vjerovatnoća da će napustiti dijetu.