Psiholozi upozoravaju
0

Loš brak je štetniji za zdravlje žena

Sarajevo-x.com
Loš brak i problemi koje ponekad donosi zajednički život zdravstveno više škode ženama nego muškarcima, tvrde američki psiholozi.

Njihovo novo istraživanje pokazalo je da su žene veće žrtve loših brakova s obzirom da imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara, te dijabetesa.

U istraživanju je učestvovalo 276 parova koji su u prosjeku 20 godina u braku, a svaki par je ispunio upitnik u kojem su iskreno odgovarali o lošim i dobrim aspektima svog braka. Isto tako, ispitanici su odgovarali i na pitanja o zdravstvenom tegobama, uključujući i psihološki uzrokovane probleme kao što su depresija i nesanica.

Nakon sabiranja rezultata, psiholozi su ustanovili da su u problematičnim brakovima mnogo veće žrtve žene nego muškarci, te da veliki broj njih ispoljava simptome metabolitičkog sindroma kao što su visok krvni pritisak, povećanje tjelesne težine, te visok nivo šećera i holesterola u krvi.

Muževi iz nesretnih brakova pokazivali su iste znakove depresije zbog problema, no skoro niti jedan od njih nije imao posljedica po fizičko zdravlje, što je iznenadilo psihologe koji su bili uvjereni da se negativni događaji i životni stres jednako odnose na zdravlje oba spola.

'Naše istraživanje je bitno zato što je srčani udar kod žena čest kao i kod muškaraca, a žene ga možda mogu spriječiti rješavajući svoje emotivne probleme', izjavio je Tim Smith, vodeći autor ovog istraživanja.

Studija je prošle sedmice predstavljena na konferenciji Američkog psihosomatskog društva.