Zdravlje
12

Ljekari u Kanadi ovisnicima daju recept za heroin

Klix.ba
Ovisnici o heroinu u Kanadi od sada će biti u mogućnosti da dobijaju drogu uz recept. Farmaceutski heroin ili diacetilmorfin bit će dostupan pacijentima koji ne reaguju na tradicionalne metode liječenja.

Kanadsko zdravstvo oborilo je zakonodavstvo koje je od 2013. godine zabranjivalo ovakvu vrstu prakse, a smatra se kako će proširiti djelovanje specijalnih klinika namijenjenih za korištenje heroina uz asistiranje.

Ovisnost o opioidima je i u Kanadi, kao i u mnogim drugim zemljama, jedan od glavnih zdravstvenih problema, tako da se zakonodavci nadaju kako će ovim potezima prevenirati i umanjiti broj smrtnih slučajeva usljed predoziranja.

Ilegalno nabavljen heroin nepoznatog je sastava s obzirom na to da se radi povećanja količine u njega dodaju razne supstance. Korisnici praktikuju korištenje heroina uglavnom putem nesterilnih igala, rizikujući tako da se zaraze HIV-om i dobiju hepatitis.

"Ovo je namijenjeno isključivo onima kod kojih druge vrste odvikavanja nisu pomogle. Ovo je veliki problem i zaista su nam potrebna sva moguća sredstva kako bismo se s tim izborili", kazao je Terry Lake, ministar zdravstva Britanske Kolumbije.

Dodao je i da je ovo zdrava inicijativa kanadske vlade kako bi se izborili s ovisnicima na zdraviji način, tretirajući ih kao oboljele, a ne kao kriminalce.

Ovisnici kod kojih nije uspjela metoda odvikavanja metadonom i drugim terapijama dolaze na medicinski asistirano ubrizgavanje droge, pokazuju napredak u zdravstvenom stanju i manja je mogućnost da naprave zločin.

Velika Britanija bi mogla također uraditi nešto slično kako bi se izborila sa sve većim brojem ovisnika i sve većim brojem smrtnih slučajeva usljed predoziranja.