Veliko istraživanje
13

Lijekovi za AIDS sprečavaju prijenos HIV-a spolnim putem kod gej muškaraca

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rezultati velike evropske studije pokazali su da korištenje lijekova za AIDS sprečava prijenos HIV-a spolnim putem kod homoseksualnih muškaraca.

Za potrebe ove studije istraživači su pratili skoro hiljadu različitih muških homoseksualnih parova koji praktikuju spolni odnos bez zaštite, a u kojima je jedan partner bio zaražen HIV-om te je uzimao antiretrovirusne lijekove. Tokom osam godina nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa drugom partneru.

Istraživači tvrde da je tokom ove studije supresivno antiretrovirusno liječenje spriječilo 472 prijenosa HIV-a. Iako je tokom istraživanja 15 muškaraca postalo HIV pozitivno, genetska ispitivanja pokazala su da nijedan virus nije došao od glavnog partnera.

"Rezultati pružaju uvjerljive dokaze da je rizik od prijenosa HIV-a putem analnog seksa uz korištenje antiretrovirusnih lijekova nula", kažu istraživači.

Alison Rodger, presorica i autorica ove studije, kaže da su rezultati ovog istraživanja "moćna poruka" i nada se da će pomoći okončavanju pandemije HIV-a sprečavanjem prijenosa virusa u visokorizičnom stanovništvu.

Zaključci ove studije nastavljaju se na raniju fazu istraživanja u kojoj je proučavan rizik prijenosa HIV-a za različite heteroseksualne parove u istim okolnostima. Tada je također utvrđeno da je rizik nula.

Od početka epidemije AIDS-a osamdesetih godina prošlog stoljeća više od 77 miliona ljudi zaraženo je HIV-om. Njih 35,4 miliona umrlo je od AIDS-a.