Zdravlje
10

Liječenja depresije i anksioznosti uz pomoć virtuelnog avatara

Klix.ba
Istraživači su proveli studiju u kojoj tvrde kako ljudi mogu naučiti da prihvate sebe, povećaju samopouzdanje i oraspolože se uz pomoć avatara iz virtuelne realnosti.

Naučnici su koristili terapiju virtuelne stvarnosti kako bi liječili 15 pacijenata koji pate od depresije. Više od polovine je imalo umanjene simptome za mjesec dana. Eksperti kažu da terapijom u virtuelnoj realnosti uz korištenje kompjuterski generisane slike sebe, smanjujete samokritičnost i povećavate saosjećanje prema sebi, kao i osjećaj zadovoljstva.

Studiju je proveo tim psihologa i kompjuterskih stručnjaka s Univerzitetskog koledža London. Liječeni su pacijenti u dobi od 31 do 61 godinu. Pacijentima su stavljene slušalice i aparati uz pomoć kojih su vidjeli avatara svoje veličine, odnosno virtuelno tijelo koje se micalo poput tijela pacijenta i na taj način stvaralo iluziju da je to njihovo tijelo. Ovo se zove "utjelovljenje".

Kada se "utjelove" u odrasli avatar, učesnici treniraju kako pokazati saosjećanje prema uznemirenom virtuelnom djetetu. Dok su pričali s virtuelnim djetetom, ono bi vremenom prestalo plakati i odgovorilo je pozitivno na riječi saosjećanja.

Osmominutni scenarij ponavljan je tri puta sedmično, a pacijente su analizirali nakon mjesec dana. Posmatrano je njihovo raspoloženje i osobine prije i nakon eksperimenta. Devet od 15 pacijenata pokazalo je znakove smanjenja simptoma depresije.

Liječenje virtuelnim avatarom korišteno je i ranije za pacijente s nedostatkom samopouzdanja, psihološkim poremećajem, fobijama i poremećajem uzrokovanim posttraumatskim stresom. Istaknuto je kako je ovo istraživanje fokusirano na stvaranju nove aplikacije za promovisanje emotivnog blagostanja.

Studija je objavljena u britanskom žurnalu Psychiatry Open.