Naučnici tvrde
0

Kofein štiti od raka kože i sprječava nastajanje bora

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da krema za sunčanje koja se temelji na kofeinu može sačuvati našu kožu od raka i bora.

Krema koja nam daje bronzan sjaj, a napravljena je od kafe, čokolade ili čaja može zaštiti kožu od najčešćih oblika raka kože. Ukoliko se to ipak i nedesi, onda će sigurno ublažiti nastajanje bora, tvrde naučnici.

Ovakve tvrdnje su iznijeli američki naučnici. Oni kažu da kofein izaziva odumiranje oštećenih ćelija na koži i ostavlja samo one zdrave.

Da bi opravsali ovakve tvrdnje, naučnici su testirali kremu na genetski modificiranim miševima, i pokazalo se da se bili upravu. Nakon što su na njih nanijeli ovu kremu stavili su ih pod UV lampu. Tad su otkrili da su se češće pojavljivala oboljenj kod onih na čijoj koži nije bilo kreme.

Nakon 19 sedmica modificirani miševi na kojima je bila krema sa kofeinom su imali 70 posto manje ćelija iz kojih bi se mogao razviti karcinom, te koje bi sa površine kože putem krvotoka mogle prodrijeti u unutrašnjost organizma.

Samim tim i pića bazirana na kofeinu mogu biti od velike pomoći u borbi sa ovom bolešću.

U velikom istraživanju koje je proveo Univerzitet Rutgers u New Jerseyju, a u kojem je učestvovalo 93.676 žena, je dokazano da one koje su pile šoljicu kafe dnevno, da su im igledi za dobijanje raka kože bili manji za pet posto.

Uprkos pozitivnim dejstvima kofeina na organizam, naučnici kažu da ljudi ne bi trebali konzumirati previše kafe ili čaja, samo da bi se mogli izležavati na suncu.