Testiran u bolnici u Velikoj Britaniji
0

Kanabis ublažava bol pacijentima s rakom

Sarajevo-x.com
Kao dio eksperimenta, pacijentima koji boluju od raka i liječe se u bolnici North Manchester General and Fairfield u Buryju, doktori su propisali lijek dobijen iz biljke marihuane pod nazivom Sativex, koji opušta njihove mišiće. Lijek koji se sprejem nanosi ispod jezika deset puta dnevno zaista pomaže pacijentima, piše Daily Mail.

Pacijenti koji su u posljednjoj fazi bolesti od raka sudjeluju u ovom ekperimentu, ali ako bude uspješan, koristit će se za ublažavanje bolova i kod drugih bolesti. Do sada se prijavilo osam ljudi za eksperiment, a drugih 32 će biti primljeno u sljedeće dvije godine.

Lijek je moguće nabaviti na recept u Velikoj Britaniji. Od prošle godine ga koriste pacijenti sa multiplom sklerozom, ali je ovo prvi put da se koristi u bolnicama.

"Većina istraživanja raka se fokusira na liječenje bolesti, ali ne i na ublažavanje boli. Važno je napomenuti da sprej ne izaziva isti efekat kao kada se kanabis puši. Lijek je prošao stroge testove kvalitete, sigurnosti i efikasnosi", izjavila je medicinska sestra Sam Jole.

Lijek je proizvela kompanija GW Pharmaceuticals. Napravljen je od dvije supstance iz biljke marihuane, a to su THC i CBD.